- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Демократе поздрављају потписивање Темељног уговора, али критикују владу

Пратите нас
Демократска Црна Гора поздравила је потписивање Темељног уговора са СПЦ, али је критиковала Владу, „коју не подржава ни три четвртине посланика који су је изабрали“, наводећи да је „изгубила сваки могући легитимитет и доживјела потпуни политички крах, ријетко виђен у историји друштвено-политичких процеса“.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Демократе подсјећају како су свих претходних година принципијелно саопштавали да им је прихватљив сваки садржај Темељног уговора који усагласе СПЦ и Влада, те да су још прије мјесец дана поздравили чин усаглашавања Темељног уговора између двије стране.
„Самим тим, поздрављамо и чин потписивања којим је и формално стављена тачка на оно што је у највећој мјери започела и припремила 42. Влада и што произилази из измијењеног Закона о слободи вјероисповијести који је основ и темељ уређења ових питања. Темељни уговор као формално-правно питање се непотребно издизало и злоупотребљава у политичке сврхе са различитих страна, што је супротно очекивањима грађана да то донесе потребну равноправност и бољу заштиту вјерских слобода, а не политичке поене било коме“, навели су из Демократске Црне Горе.
Добро је да је то питање, како су истакли, апсолутно завршено „и да више не може бити на столу“.
„А и овим путем истичемо да је убједљиво најважније питање и кључ рјешавања вјерских питања на задовољство свих традиционалних цркава и вјерских заједница измијењени Закон о слободи вјероисповијести који је усвојен на чувеној децембарској сједници Скупштине Црне Горе 2020. године за вријеме предсједавања Алексе Бечића и који је снажно поздрављен од стране Парламентарне скупштине Савјета Европе, иако је цјелокупна јавност тада свједочила покушају опструкције усљед планске оставке једног посланика УРА-е, што је одлучним руковођењем Скупштине спријечено у складу са Уставом, Законом и Пословником. Подсјећамо да је касније ГП УРА гласала за разрјешење Алексе Бечића са мјеста предсједника Скупштине, иако је његово одлучно руковођење сједницом кључно допринијело усвајању иновираног Закона о слободи вјероисповијести“, саопштиле су Демократе.
Демократска Црна Гора сматра да је актуелна власт и Влада коју не подржава ни 3/4 посланика који су је изабрали, у којој се највиши званичници „чашћавају“ најтежим могућим квалификацијама, „својом антиевропском и антидемократском политиком правног насиља, блокаде институција и дијалога, примитивног реваншизма и политичког ћерања изгубила сваки могући легитимитет и доживјела потпуни политички крах ријетко виђен у историји друштвено-политичких процеса“.
„Демократска Црна Гора је прије мјесец дана закључцима на сједници Предсједништва дала шансу деблокади правосуђа и потенцијалном ресетовању односа међу побједничком парламентарном већином од 30. августа уз подношење оставке господина Абазовића, као човјека који је изгубио повјерење највећег броја политичких субјеката у земљи и творца модела и 42. и 43. Владе који су пропали. Међутим, на наш коректан приступ одговорено је блокадом процеса избора судија Уставног суда на Уставном одбору, одбијањем захтјева за вођење дијалога који би довео до 2/3 већине за избор чланова Судског савјета и једностраним утврђивањем листе кандидата ДПС-УРА-СНП, саопштавањем нелигитимног премијера на премијерском сату да нема намјеру да поднесе оставку и на крају јучерашњом изјавом господина Јоковића да се Демократе ништа не питају и да од њих ништа не зависи“, наводи се у саопштењу.
Демократска Црна Гора је, како кажу, „примила к знању наведена поступања и ставове“.
„Са жаљењем констатујемо да је на овакав начин одговорено на наш коректан приступ за разрјешење тешке и дубоке кризе у којој се земља налази, а свакако Предсједништво Демократа ће сагласно свему наведеном и ономе што буде познато у наредном периоду, када за то дође вријеме, заузимати ставове о даљим процесима“, наводи се у саопштењу Демократске Црне Горе.
Потписивање Темељног уговора између СПЦ и Владе Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2022
РЕГИОН
Потписан Темељни уговор између Владе Црне Горе и СПЦ
Потписивање Темељног уговора у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2022
СРБИЈА
Порфирије: Темељни уговор био потребан и држави ЦГ и СПЦ
Патријарх Порфирије и Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2022
РЕГИОН
Абазовић после потписивања Темељног уговора: Ставили смо тачку на један изазов
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала