- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Дуго очекивано и неопходно: Потпис на темељни уговор потврда континуитета СПЦ у Црној Гори

Пратите нас
Потписивањем Темељног уговора између СПЦ и Владе Црне Горе урађено оно што је требало давно урадити, што припада секуларном друштву какво је ово у Црној Гори. Овим уговором разграничавају се односи између Цркве и државе – њиме се јасно означава које су државне обавезе према Цркви, а које су обавезе Цркве према држави.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Овако потписивање Темељног уговора коментарише културолог и верски аналитичар др Јован Јањић. Подсећамо, Темељни уговор потписали су јутрос у Подгорици црногорски премијер Дритан Абазовић и патријарх српски Порфирије.
„Потписан Темељни уговор. Једно важно питање стављено ад акта. Настављамо даље, фокус на бољем животном стандарду грађана“, написао је Абазовић на Твитеру.

Дуго очекивано потписивање уговора

За оваквим уговором, какав је црногорска држава још раније потписала са Католичком црквом и Исламском заједницом у Црној Гори, према Јањићевим речима, постојала је потреба; међутим, подсећа он, сведочили смо да је некада владајућа ДПС потписивање уговора са СПЦ опструирала из идеолошких и политичких разлога.
„Из тог разлога чекали смо овако дуго. Али и поред свих опструкција са овим је морала да се сложи и структура власти које подржава режим Мила Ђукановића. Добро је да је уговор потписан и сада и надам се да више неће бити никаквих сметњи за функционисање СПЦ на подручју Црне Горе“, истиче Јањић.
Потписивање Темељног уговора између СПЦ и Владе Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2022
РЕГИОН
Потписан Темељни уговор између Владе Црне Горе и СПЦ
Када каже да се нада, наш саговорник има у виду да највећи број грађана Црне Горе духовне потребе остварује посредством СПЦ – у истраживањима јавног мнења 62 одсто грађана Црне Горе изјашњава се да припада Српској православној цркви, додаје Јањић.
„Самим тим, уколико омогућите несметано функционисање СПЦ, црногорска држава омогућава сопственим грађанима, већини грађана, да остварује своја верска права и да организује духовни живот посредством цркве која делује на свом канонском подручју, на подручју Црне Горе“, каже Јањић.

Непрекидан континуитет СПЦ у Црној Гори

С обзиром да је најмасовнија верска заједница у Црној Гори Српска православна црква, потписивање Темељног уговора утолико је значајније, наглашава отац Радомир Поповић, теолог и историчар хришћанства.
„Подразумевало се да ти односи између цркве и државе или духовне и световне власти буду и регулисани као што је то уређено овим актом. Јер знамо да су се промениле историјске прилике у којима је црква живела и у Црној Гори и у Србији, да не помињемо даље крајеве. Ово што се десило је од велике важности и када видимо шта се све на светском плану дешава“, истиче он.
Не говорим ништа ново када кажем да је СПЦ духовни темељ нашег народа на свим просторима где живимо, па тако и у Црној Гори, додаје Поповић, а као доказ за ову тврдњу наводи велики број светитеља из тих крајева. Свети Сава је 1219, одмах по добијању аутокефалије на територији данашње Црне Горе основао епархију, подсећа он.
„Тај континуитет је непрекидан. Наравно, у историји је било разних покушаја раздвајања, али потписивање Темељног уговора је врло важан из више разлога. Пре свега, да се сачува духовно јединство, а и правни положај православља у држави Црној Гори“, напомиње Поповић.
Патријарх СПЦ Порфирије стигао је јутрос у главни град Црне Горе без најаве, а потписивање уговора није било најављено ни на званичном сајту Владе, а црногорски министар правде Марко Ковач, гостујући у Дневнику ТВЦГ казао је да не види потребу да се било шта мења у тексту Темељног уговора, који је Влада раније усвојила.
Усвајање Закона о слободи вероисповести, који црногорски парламент усвојио у ноћи између 27. и 28. децембра 2019. узроковало је највеће грађанске протесте у историји Црне Горе, као и историјске политичке промене.
Протести су, са прекидима због забране окупљања услед епидемије коронавируса, трајали од децембра 2019. до 30. августа 2020, када су одржани парламентарни избори на којима је, након тридесет година владавине Демократска партија социјалиста председника Мила Ђукановића изгубила већину.
Након што су, после многих перипетија и политичких надгорњавања, у јануару 2020, усвојене измене Закона о слободи вероисповести, проблем је постало потписивање Темељног уговора са СПЦ. Влада Здравка Кривокапића није могла да заокружи процес који је почела и, након скоро две године од избора, то је урадила Влада Дритана Абазовића.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала