- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Комеморација у околини Грачаца за страдале током и после акције „Олуја“

© Sputnik / Лола ЂорђевићПомен жртвама "Олује"
Помен жртвама Олује - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2022
Пратите нас
У околини Грачаца, Српско народно веће и Документа – Центар за суочавање с прошлошћу, одржали су комеморацију за страдале током и после хрватске акције "Олуја". Цивилне жртве не смеју бити заборављене, поручили су присутни, а хрватске правосудне органе позвали да процесуирају одговорне.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Зидине православне цркве у Дерингају срушене у Другом светском рату не само да чувају сећање на Мандиће – чланове фамилије Николе Тесле – већ сведоче и о догађајима од пре 27 година. Попут нестанка баке Николе Миљуша, повратника у ове крајеве.
"То је била акција и када су припремали да крену тракторима, она није хтела ићи, остала је ту. Од тада па надаље, њен траг се губи", каже Миљуш из Дерингаја код Грачаца.
У селима око Грачаца у Лици, на кућном прагу убијено је неколико десетина људи.
Само у селу Кијани, током и после акције "Олуја" страдало је четрнаесторо цивила, међу којима чак девет жена. Убиство трочлане породице Совиљ један је од ретких злочина који је процесуиран пред хрватским правосуђем. Суд у Ријеци првостепено је на десет година затвора осудио некадашњег припадника хрватске војске Рајка Кричковића.
"То суђење је могло да буде окончано пуномоћном пресудом јер је проговорио сведок и желели би да више сведока проговори. И то не сведок злочина него сведок хвалисања починитеља злочина. Зато смо и недавно поздравили да је Тужилаштво за ратне злочине у Србији покренуло поступак за злочине над колоном избеглица на Петровачкој цести у БиХ", каже Весна Тершелић из центра "Документа".
За председника СНВ-а ово је била прилика за одавање поште свим цивилним жртвама "Олује".
"Данас треба рећи да једни говоре да је 'Олуја' чиста као суза, а други лију сузе над судбином чију судбину су одредили управо људи без суза с једне и друге стране", каже Милорад Пуповац, председник СНВ-а.
У Книну је опет окупљање оних који славе, али – потврдио је Пуповац – тамо неће бити представника Срба као пре две године. Потврђује и да он лично неће у четвртак у Нови Сад. Уместо Пуповца, на обележавање "Олује" у Србији, СДСС и СНВ представљаће три висока функционера, пренео је РТС.
Парастос жртвама „Олује“ - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2022
РЕГИОН
Збег из Хрватске који траје: Зашто Олуја није никада до краја испричана прича /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала