- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Завршена епоха сарадње са Западом

© Sputnik / Евгений ОдиноковЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2022
Пратите нас
Епоха сарадње са Западом је завршена, време је да се ослободимо илузија и схватимо да нема повратка на стање од пре 24. фебруара у односима са Европом и Сједињеним Америчким Државама, изјавио је директор Депармана за спољнополитичко планирање Министарства спољних послова Русије Алексеј Дробињин.
„Без обзира на трајање и исход специјалне војне операције, већ сада се може констатовати да је тридесетогодишња епоха генерално конструктивне, иако не проблематичне сарадње са Западом, неповратно окончана“, приметио је дипломата у свом чланку „Лекције историје и слика будућности: размишљања о спољној политици Русије“.
„Јасно је да неће бити повратка на стање од пре 24. фебруара у односима са земљама Северне Америке и Европе“, констатовао је Дробињин.

„Русија је ушла у акутну фазу конфронтације са агресивним савезом непријатељских држава на челу са САД. Циљ непријатеља је да нашој земљи нанесе стратешки пораз, елиминишући је као геополитичког конкурента“, оценио је он.

Према његовим речима, специјална војна операција пружа широке могућности за самоопредељење Русије као једног од глобалних центара, за повратак Русије себи.
„Време је да се Русија врати себи. Да препозна себе као историјско језгро једне оригиналне цивилизације, највеће евроазијске и евро-пацифичке силе, једног од најјачих геополитичких центара на свету. Специјална војна операција пружа широке могућности за такво самоопредељење“, навео је Дробињин.
Према његовим речима, „повратак себи је немогућ без промишљене идеолошке мобилизације државе и друштва. То је такође неопходан услов за ефикасну спољну политику након изласка из свих облика зависности од Запада“, напомиње дипломата.
„Може се без претеривања рећи да је специјална војна операција постала прекретница на путу ка новом светском поретку, новом распореду снага на међународној сцени. Уређење ће у великој мери зависити од тока борбених дејстава, промена у структури светске економије и параметара политичког решавања сукоба. Једног дана ће се све сложити. У међувремену, сама судбина је Русију поново поставила у позицију једног од главних креатора светске историје“, закључио је Дробињин.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала