- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Операција „Одмазда“: Азербејџан открио детаље војне акције у Карабаху

© Минобороны Азербайджана / Уђи у базу фотографијаЈереван: Азербејџанска војска наставља са артиљеријском паљбом
Јереван: Азербејџанска војска наставља са артиљеријском паљбом - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2022
Пратите нас
Министарство одбране Азербејџана открило је детаље операције под кодним именом "Одмазда" коју је извела азербејџанска војска у Нагорно Карабаху.
Министарство одбране је подсетило да су 3. августа припадници јерменских Оружаних снага на територији Азербејџана, где је привремено стациониран руски мировни контингент, извршили провокацију против јединица азербејџанске војске, чиме су прекршили одредбе тројног споразума од 10. новембра 2020. године. Као резултат провокације, убијен је азербејџански војник.
Поред тога, како се наводи у саопштењу, припадници јерменске војске покушали су да заузму висораван Гиркиз, који у подручју Келбаџарског и Лачинског региона, и овде успоставе нове борбене положаје.
„Као резултат контраоперације „Одмазда“ коју су извеле јединице азербејџанске војске, висоравни Гиркгиз, Сарибаба и друга узвишења од стратешког значаја су узете под контролу. Тренутно јединице Оружаних снага Азербејџана изводе инжењерске радове на опремању нових положаја и изградњи приступних путева“, објаснили су у Министарству одбране.
У оквиру операције уништено је неколико борбених положаја јерменске војске, извршен је ваздушни напад на јединицу, базирану у насељу Јухари Оратаг. Поред тога, уништено је људство, неколико хаубица Д-30, војна возила и партија муниције јерменске војске, саопштило је Министарство одбране Азербејџана.
"Азербејџан је више пута изјављивао да је присуство јединица Оружаних снага Јерменије и јерменских илегалних оружаних формација на територији Азербејџана, где су распоређене руске мировне снаге, супротно тројном споразуму, и да и даље представља претњу. Демилитаризација ових територија, потпуно повлачење јерменских трупа и разоружање јерменских илегалних оружаних формација је обавезно“, нагласило је министарство.
Заставе испред председничке палате у Степанакерту у Нагорно-Карабаху - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2022
СВЕТ
Нова ескалација у Нагорно Карабаху - проглашена делимична мобилизација
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала