- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Песков: Путин и Шредер се састали у Москви, бивши канцелар забринут због енергетске кризе

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаБивши немачки канцелар Герхард Шредер и председник Русије Владимир Путин на 20. Петербуршком економском форуму
Бивши немачки канцелар Герхард Шредер и председник Русије Владимир Путин на 20. Петербуршком економском форуму - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2022
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин састао се са Герхардом Шредером током његове посете Москви. Бивши канцелар, као стручњак је забринут због енергетске кризе и замолио је руског председника да објасни своје виђење ове ситуације, саопштио је новинарима портпарол руског председника Дмитриј Песков.
„Да, заиста, Шредер је недавно био у Москви и, заиста се састао са председником Путином. Наравно, бивши канцелар, као и сви мислећи и разумни људи и стручњаци у Европи, веома је забринут због стварног стања ствари и због енергетске кризе која се распламсава у Европи. И такође је забринут због не баш сјајних перпектива у овој области. И, наравно, тражио је од Путина да му објасни ситуацију и руско виђење ситуације која се развија“, објаснио је Песков одговарајући на питање да ли је заиста дошло до личног састанка Шредера и Путина, о којим питањима се на њему разговарало и да ли су причали о „Северном току“.
Он је додао и да Шредер није желео да буде посредник у решавању ситуацији у Украјини нити решавању гасних питања.
Према његовим речима, Путин је рекао Шредеру који папири недостају за испоруку ремонтоване турбине за „Северни ток“.
Немачки канцелар Олаф Шолц и председавајући управног одбора Кристија Брух поред турбине Сименс енерџи за гасовод Северник ток - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2022
СВЕТ
Шолц: Турбина за „Северни ток“ спремна за рад; Русија да каже да јој је потребна
„Плус ситуација са турбинама. Једна је скинута, послата је у Канаду на ремонт. Сада је у Немачкој. Али не достају папири и председник је објаснио који папири. Ради се о томе да немачка страна, односно ‘Сименс’, они су цео овај пројекат започели по британским законима и под британском јурисдикцијом, па чак и сервисирање по постојећим уговорима не обавља централна канцеларија немачке компаније, већ британска филијала ‘Сименса’ по британским законима. И, наравно, ‘Гаспром’, као добављач, као власник ове турбине, он једноставно мора да добије документе о томе да то није санкционисана роба, није санкционисани производ, да није санкционисан. И документе о техничком стању. За сада тих докумената нема, колико ми знамо“, објаснио је Песков.
Како је навео, Путин је Шредеру објаснио да су испоруке руског гаса у Европу вишеструко смањене због европских санкција и украјинског обустављања транзита кроз један од кракова гасовода под измишљеним изговором.
Конкретно, испоруке преко „Северног тока“ пале су са 167 милиона кубика на дан до око 30 милиона. Разлоге за то „апсолутно исцрпно и детаљно је председник Путин објаснио бившем канцелару“, рекао је Песков.
Он је додао да је бивши немачки канцелар хипотетички питао да ли је могуће покренути „Северни ток 2“, а Путин му је одговорио да је гасовод технички спреман за експлоатацију, да је одрађен огроман посао, као и да је тај пројекат „спреман за моментално коришћење“.
Раније је лист „Штерн“ јавио да се бивши немачки канцелар Герхард Шредер састао прошле недеље са руским лидером Владимиром Путином.
Газпром нефт - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2022
РУСИЈА
„Гаспром“ објаснио због чега је смањен капацитет испорука гаса „Северним током“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала