Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Рјешење деценијског питања: Ко поздравља а ко критикује потписивање Темељног уговора

Пратите нас
Након потписивања Темељног уговора између СПЦ и Владе Црне Горе премијер Дритан Абазовић истакао је да је важно питање стављено ад акта, а свима који су се томе противили поручио да живе у прошлости. Низ политичара и партија оцијенило је да је потписом на овај документ решено „деценијско питање”, док из ДПС-а због овога прете обарањем владе.

Важно питање стављено ад акта

Премијер Црне Горе Дритан Абазовић потврдио је да је данас са патријархом СПЦ Порфиријем потписао Темељни уговор у име Владе са СПЦ.
„Потписан Темељни уговор, једно важно питање стављено ад акта, рекао је Абазовић и поручио да „настављамо даље, фокус је на бољем животном стандарду грађана”.
„Част ми је и задовољство што ми је припала несвакидашња прилика да потпишем Темељни уговор са СПЦ и затворим ово питање на јако лијеп, примјерен и достојанствен начин“, поручио је премијер Црне Горе Дритан Абазовић након потписивања.

СНП: Испуњен наш приоритет

Након потписивања Темељног уговора из Социјалистичке народне партије (СНП), чланице мањинске владе, поручили су да је испуњен приоритет који је ова странка поставила приликом уласка у мањинску владу.
„Очекујемо да ће сада започети нова ера у односима између државе Црне Горе и СПЦ и да ћемо, решавањем овог важног питања, моћи да се окренемо и другим приоритетима који стоје пред Црном Гором“, поручили су из СНП-а.
Указујући на низ проблема и покушаја опструкције реализације овог циља, из СНП-а са поносом истичу да је испуњен, како кажу, њихов приоритет постављен за улазак у мањинску владу.
Они су захвалили премијеру Дритану Абазовићу на одлучности и истрајности да ово питање приведе крају, као и патријарху СПЦ порфирију и митрополиту црногорско-приморском Јоаникију на „максималном доприносу и конструктивним и добронамјерним сугестијама“.
„СНП Црне Горе је на овај начин испунила обећање које је дала свим верницима СПЦ у Црној Гори, као и нашим бирачима. Још једном смо показали и доказали да СНП држи до дате речи и да никад нисмо изневерили грађане“, поручили су из ове партије.
Иначе, лидер СНП и потпредседник владе Владимир Јоковић присуствовао је данашњем потписивању Темељног уговора СПЦ и Црне Горе у Вили Горица.

ДПС пријети ускраћивањем подршке влади

Из Демократске партије социјалиста реаговали су на информацију да је потписан уговор између Владе Црне Горе и Српске православне цркве, рекавши да покрећу иницијативу за изгласавање неповерења Влади.
„Према ранијој најави, ДПС ће данас покренути иницијативу за изгласавање неповјерења Влади Црне Горе. Иницијатива је отворена за све оне који такође сматрају да се Влада неодговорно односи према националним интересима”, саопштили су.
Како су казали, данас потписани Темељни уговор, који је противан Уставу Црне Горе, биће суспендован одмах након избора нове Владе.
Најаве неких партија које подржавају Владу Црне Горе да ће покренути процес да јој се изгласа неповерење не забрињавају, поручили су из Грађанског покрета УРА.
Они су поздравили потписивање Темељног уговора са Српском православном црквом (СПЦ) и „ријешавање овог деценијског питања којем је неосновано придат огроман значај“.
„За изгласавање неповјерења Влади неће имати већину јер вјерујемо да ће се Скупштина Црне Горе и партије у њој знати на прави начин одредити према одговорној и рационалној државној политици насупрот нетрпељивости, неоснованим тензијама, проблемима и екстремизму“, навели су они на свом Твитер налогу.

ДФ: СПЦ постала равноправна са осталим вјерским заједницама

Демократски фронт поздравља потписивање Темељног уговора између Српске православне цркве и државе Црне Горе. Овим чином је СПЦ постала равноправна са свим осталим традиционалним вјерским заједницама. Такође, исправљена је велика неправда и дискриминаторски однос према СПЦ која окупља православне вјернике у Црној Гори.
„Потписивање овог уговора требало је давно завршити и читава јавност зна да је то, што се тиче ДФ-а, био императив и главна обавеза владе Здравка Кривокапића. Међутим, јасно је да тад Кривокапић, Спајић и Милатовић нису имали довољно храбрости да потпишу споразум са СПЦ, због чега су гласачи коалиције „За будућност Црне Горе“ били преварени и збуњени на дуже стазе од стране ових самозваних експерата који су се клели у СПЦ и који никад не би постали министри да није било те исте Цркве и сагласности нашег политичког савеза. ДФ оцјењује да је сада најважније што имамо закључен Темељни уговор, да је то питање коначно затворено, како би се могли посветити елиминисању нагомиланих социоекономских проблема“, наводи се у саопштењу.
Они додају да је потписивање Темељног уговора успјех свих нас који смо се годинама борили за једнак статус Срба и вјерника СПЦ са свим другим народима и вјерским организацијама. С принципијелном упорношћу смо, како кажу, заједно са народом, тражили решавање овог важног питања и од претходне владе Здравка Кривокапића, као и од ове Дритана Абазовића.
„Врло јасно смо дали до знања Дритану Абазовићу да је Темељни уговор питање свих питања. Тражили смо да се испоштује изборна воља од 30. августа, и то смо чинили бескомпромисно, што је на крају и резултирало данашњим чином потписивања“, додају они.
„Сви ми који смо били доследни и онда када је то било тешко, непопуларно, кад се кривично гонило, кад су многи подлијегали притисцима са разних моћних адреса, имамо разлога да будемо задовољни јер ово није заслуга неке текуће, изнуђене владе, већ резултат наше доследности.
Наш политички савез је децембра 2019. године у Скупштини Црне Горе започео ову борбу која је, ношена снагом вјере и СПЦ, капитализована кроз величанствене литије у Црној Гори. Осјећај поноса да смо учинили велику ствар, данас крунисану овим историјским споразумом, кроз вријеме ће се само потврђивати као доказ да кад у нешто снажно вјерујете, то ће бити и остварено“, сматрају из ДФ-а.
Они кажу да ДФ наставља да води рачуна о приоритетима за опоравак и напредак друштва и заштиту интереса свих грађана Црне Горе јер је данас прави тренутак да се окренемо једни другима. Радуј се, Црна Горо! Сва права свима, поручују из ДФ-а.

Даниловић: Ђеде, још мало до коначне побједе

Није нам ништа поклоњено. Наша Црква и наша држава коначно су потписале Темељни уговор који је народ изгласао 30. августа 2020.
Нека нам је са срећом, написао на Твитеру Горан Даниловић из Уједињене Црне Горе.
„Честитам патријарху српском, његовој светости Порфирију и предсједнику Владе Дритану Абазовићу. Вјечна слава и хвала нашем великом митрополиту Амфилохију. Ђеде, још мало и побједа ће бити коначна”, навео је Даниловић.
Председник никшићке општине и лидер Праве Црне Горе, Марко Ковачевић и Марко Милачић поздравили су данашње потписивање Темељног уговора, уз честитке премијеру Дритану Абазовићу што, како је саопштено из Праве Црне Горе, није подлегао опструкцијама и довршио процес који је започет још 2012. године.
Ковачевић је поручио да је потписивање Темељног уговора коначно формализована воља народа са литија и додао да је невероватно да се на ово чекало практично две године.
Марко Милачић је поручио да Права Црна Гора поздравља потписивање Темељног уговора између Црне Горе и СПЦ, чиме се, а након усвојеног Закона о слободи вероисповести одмах након 30. августа 2020. године, формално-правно ставља тачка на вишедеценијске насртаје на једину канонски признату Православну цркву у Црној Гори - Српску православну цркву.
„Темељним уговором са СПЦ држава Црна Гора формално констатује оно што историја констатује вековима, а то је континуитет СПЦ на овим просторима, што је од кључне важности након деценија бруталног негирања ове ноторне чињенице, гажења елементарних права највеће вјерске организације у Црној Гори, па и покушаја отимања светиња“, саопштено је из Праве Црне Горе.
Потписивање Темељног уговора у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2022
СРБИЈА
Порфирије: Темељни уговор био потребан и држави ЦГ и СПЦ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала