- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Компромис или рат: Могу ли Београд и Приштина ишта решити до септембра | Свет са Спутњиком

© Sputnik / Гавро ДешићПрелаз Јариње
Прелаз Јариње - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2022
Пратите нас
Београд и Приштина су се по ко зна који пут нашли на ивици озбиљног сукоба, овога пута због одлуке владе Аљбина Куртија да више не признаје српске личне документе и регистарске таблице. Примена тог решења је под притиском, пре свега САД, одложена на месец дана, што је допринело тренутном смиривању тензија али није решило проблем.
ЕУ је позвала на састанак представнике страна у дијалогу 18. августа, али Куртијева непомирљивост оставља мали простор за договор. Док косовска председница тврди да се Србија уз помоћ Русије припрема за ескалацију ситуације, албански премијер Еди Рама каже да су две опције да се реше проблеми – рат или изградња мира, између осталог кроз пројекат Отворени Балкан. Да ли је сукоб само пролонгиран и хоће ли Курти изабрати рат? Зашто чак и западне обавештајне службе упозоравају да је у Приштини на власти непредвидив човек? Може ли се за месец дана ишта решити и шта би било компромисно решење? Да ли су и зашто Американци први пут стали на страну Срба, да ли је то само игра или покушај САД да се и званично укључе у дијалог Београда и Приштине?
О овим и другим питањима везаним за кризу на КиМ у емисији "Свет са Спутњиком" говоре Милован Дрецун новинар, српски политичар, посланик у Народној скупштини Републике Србије и Демо Бериша председник Матице Албанаца Србије.
Свет са Спутњиком, 03.08.2022.
Емисија „Свет са Спутњиком“ бави се горућим темама из широког спектра друштвеног и политичког живота. Води је Тања Трикић, а заједнички је реализују Спутњик и Радио Новости. Емитује се средом од 17.00.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала