- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Ко хоће да се пење на Монблан мораће да да депозит за спасавање или сахрану

Поглед на Монблан - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2022
Пратите нас
Градоначелник Сен Жервеа увео је неуобичајену меру да свако ко жели да покуша да се попне на Монблан мора да пре тога уплати депозит од 15.000 евра. Новац би покрио трошкове евентуалног спасавања или, у најгорем случају, сахране.
Жан Марк Пељекс, градоначелник Сен Жервеа, одлучио се на овакву меру након десетина „псеудопланинара“ који су игнорисали упозорења.
Из поменутог градића води главна стаза којом људи могу да се попну на највиши врх Европе.
Међутим, у последње време на такав подухват су се одлучивали многи који нити су вични, нити искусни, нити опремљени, а градоначелник каже да су игнорисали упозорења играјући „руски рулет са својим животом“.
Водичи са француске стране суспендовали су своје активности дуж руте средином јула због бројних одрона, а локалне власти издале савете људима да избегавају пењање. Интензивни топлотни талас само је погоршао услове, преноси РТС.
Пељекс је рекао да су десетине „псеудопланинара“ игнорисале упозорења. Навео је пример пет румунских туриста који су покушали да се попну „у шортсу, тренерци и са сламнатим шеширом“, и које је на крају планинска полиција морала да враћа.
Лавина - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2022
СВЕТ
Како изгледа лавина из близине: Драматичан снимак из планина Киргистана /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала