- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Москва забринута због заоштравања ситуације у Карабаху

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаРуски мировњаци на контролном пункту у Лачинском коридору Нагорно Карабаха
Руски мировњаци на контролном пункту у Лачинском коридору Нагорно Карабаха - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2022
Пратите нас
Москва је забринута због заоштравања ситуације у Нагорном Карабаху и позива стране на уздржаност и спровођење тројних споразума, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Веома пажљиво пратимо. Наравно, забринути смо због погоршања ситуације. Позивамо стране на уздржаност и, што је најважније, да се придржавају свих одредби трилатералних докумената“, рекао је он.
Песков је додао да ће блиски контакти између Русије и Јерменије помоћи да се разјасне питања у вези са дејствима мировних снага у Нагорно Карабаху.
„Постоје трилатерални документи који су главна полазна тачка. Главно је да се испуњавају све обавезе које су стране преузеле према овим документима. Ако постоје питања, онда се, наравно, на њих мора одговорити. Али истовремено блиски контакти које имамо на различитим нивоима са јерменском страном омогућиће нам да разјаснимо питања која постоје“, објаснио је портпарол.
Раније је јерменски премијер Никол Пашињан изјавио да је потребно конкретизовати детаље мировне операције у Нагорно Карабаху.
Крајем септембра 2020. У Нагорно Карабаху обновљена су борбена дејства која су била наставак дугогодишњег сукоба и у коме је страдало много цивила. Баку и Јереван међусобно су се оптуживале за избијање сукоба. Стране су неколико пута покушавале да постигну примирје, али је успешан био покушај постигну 10. новембра. Лидери Русије, Азербејџана и Јерменије, Владимир Путин, Илхам Алијев и Никол Пашињан, потписали су тада заједничку изјаву о потпуном прекиду борбених дејстава у Нагорно-Карабаху. Како се наводи у изјави, један део региона прелази под контролу Азербејџана, стране ће разменити заробљенике, а руске мировне снаге биће распоређене дуж контакт линије и дуж Лачинског коридора који повезује Карабах са Јерменијом.
У среду 3. августа дошло је до нове рунде напетости. Министарство одбране Русије саопштило је да су азербејџанске оружане снаге прекршиле примирје у зони сукоба, у области висоравни Сарибаба. Министарство је додало да команда руског мировног контингента, заједно са представницима азербејџанске и јерменске стране, предузима мере за стабилизацију ситуације.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала