- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медведев: САД учиниле све да испровоцирају Кину на непромишљене кораке, али нису успеле

© AP Photo / Taiwan Ministry of Foreign Affairs via APТајвански министар спољних послова Џозеф Ву и председница Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси на аеродрому у Тајпеју
Тајвански министар спољних послова Џозеф Ву и председница Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси на аеродрому у Тајпеју - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе су учиниле све како би испровоцирале Кину на непромишљене кораке, изјавио је за Спутњик заменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев, коментаришући посету председнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси на Тајван.
„САД су учиниле све да изнервирају Кину и натерају је на драстичне, непромишљене кораке. У медијима и друштвеним мрежама су активно распириване страсти. И све је то урађено, као и обично, са невероватним америчким цинизмом. Коришћена је потпуно двосмислена реторика. Да, ми смо за уједињену Кину, али – у исто време – ми смо за демократију, против аутократије, а Сједињене Америчке Државе ће ‘подржавати Тајван у настојању да изгради независну државу’. Ово је резиме позиције конгресменке и других америчких личности“, оценио је Медведев.
Према његовим речима, САД су спремне да на све могуће начине подстрекавају сепаратисте, формално се залажући за немешање у кинеске послове и принцип „једне Кине“.
Протест на Тајвану због доласка Ненси Пелоси - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2022
СВЕТ
МИП Кине: Планови САД о обуздавању Кине неће успети, Тајван ће се вратити домовини
Медведев је додао да нико није планирао да обори авион са америчком делегацијом, па чак и да га принудно спусти на други аеродром.
„Овако драстичне мере не одговарају мирољубивим ставовима наших кинеских пријатеља. Они не подлежу провокацијама. Али њихово стрпљење није неограничено. Очигледно је да је већ после скандалозног корака ситуација око Тајвана нагло ескалирала. Почеле су велике војне вежбе са бојевим гађањем“, нагласио је Медведев.
Он је додао да је посета Пелосијеве Тајвану очигледна и злонамерна провокација.
„Дејство које директно подрива међународну безбедност у Азији. Испад америчких власти, које су потпуно подивљале због сопствене некажњивости“, закључио је Медведев.

Глобалне последице

После посете Тајвану, САД ће претрпети озбиљне глобалне последице – безбедност у Азији ће се драстично погоршати, а бензин и храна ће поскупети, сматра Медведев.
„То су вероватно Американци и хтели, који су ескалирали регионалне тензије. И узалуд. На крају ће претрпети много озбиљније последице на глобалном нивоу. Безбедност у Азији ће се драматично погоршати. Неповерење ће постати колосално. Тржишта ће наставити да падају. Цене бензина и хране ће порасти. И тада већ нико неће моћи да гарантује да ће следећи лет са неком немирном старицом доћи до изабране тачке“, рекао је Медведев.
Он је истакао да није било унутрашњих противречности између Беле куће и Конгреса око посете Пелосијеве, већ да је то координирана игра америчког естаблишмента.
„Овакве посете се планирају унапред. Сценарији су написани за све учеснике. У њима су улоге распоређене, скрупулозно осликане реплике. Нису постојале никакве унутрашње противречности између Бајденове администрације и Конгреса по овом питању. Чак и када показују наизглед различите приступе. Не треба се заваравати. То је потпуно координирана игра америчког естаблишмента“, оценио је Медведев.

Амерички програм – покренути војни сукоб

Медведев је, такође, повукао паралелу између ситуације око Тајвана и Украјине. Према речима руског политичара, Американци реализују сценарио у којем је минимум заоштравање ситуације у Азији, а максимум – покретање војног сукоба.
„Минимум програма је изазивање скандала и заоштравање ситуације у Азији. Максимум је покретање војног сукоба, на којем могу да извуку корист. Укључујући и испоруке оружја марионетским опозиционарима у Тајпеју. Такав сценарио видели смо на многим местима, укључујући и Украјину – провокације, хушкања, храњење врућим колачима разних мајданских типова, а затим и преврат. А ускоро – крвави сукоб, експлозије, мучења, убиства, страдања милиона људи“, објаснио је Медведев.
Он је подсетио да су Американци већ дестабилизовали ситуацију код својих савезника у Европи.
„Сада су на реду остали делови света, укључујући и Азију. Пазите, они сеју раздор свуда осим на сопственом континенту. У Русији, Кини, Европи, Азији, Африци, Латинској Америци. Само не код себе. Мада би било занимљиво видети како ће Американци извршити државни удар код својих суседа, на пример, у Канади“, рекао је Медведев.
Председница Представничког дома Сједињених Америчких Држава Ненси Пелоси посетила је Тајван, што је изазвало оштру реакцију Кине, која Тајван сматра делом своје територије.
Кинеска војска почела је вежбе у водама око Тајвана, које ће трајати до краја недеље.
Ненси Пелоси и  Цаи Инг-Вен - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2022
СВЕТ
Пелоси: САД неће напустити Тајван
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала