Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Митрополија црногорско-приморска: Темељни уговор не треба да буде повод за нове поделе

Пратите нас
Темељни уговор између Црне Горе и Српске православне цркве, који је у среду потписан у Подгорици представља здрави, законити и демократски начин уређења односа између Цркве и државе, саопштено је данас из Митрополије црногорско-приморске.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Уговор је, пре свега, средство којим су држава и Црква искористиле законску могућност из Закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница да поједина питања од заједничког интереса ближе реше, у складу са Уставом и законима Црне Горе.
„Православни верници и наша црква овим Уговором нису добили никакав вишак права у односу на вернике других цркви и верских заједница“, истичу из МЦП-а, преноиси Танјуг..
Указују да потписивање Темељног уговора не треба да буде разлог за тријумфализам једних или осећај пораза за неке друге, нити да буде повод за нове поделе.
Указују да је Црној Гори потребно јединство у братској љубави, а не братомржња и независт.

„Стога, све оне који ових дана осећају растерећење и радост због овог догађаја, делећи њихов осећај, позивамо да се уздрже од организовања било каквих јавних манифестација овим поводом“, поручили су из МЦП-а.

Што се пак оних других тиче, који овај догађај доживљавају на другачији начин, из МЦП-а истичу да такође остају у њиховим молитвама са жељом да разумеју да је овај чин на корист Црне Горе и свих њених грађана.
Потписивање Темељног уговора између СПЦ и Владе Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2022
РЕГИОН
Потписан Темељни уговор између Владе Црне Горе и СПЦ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала