- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Преминуо Јован Јоца Јовановић, режисер филма „Млад и здрав као ружа“

CC0 / / Сахрана – илустрација
Сахрана – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2022
Пратите нас
У Београду је 3. августа , у 83. години, преминуо филмски редитељ, сценариста, монтажер и теоретичар филма Јован Јоца Јовановић, саопштили су из Удружења филмских уметника Србије.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Прикажи преко целог екранаИзађи из режима целог екрана
Рођен је 31. маја 1940. године у Београду, где је дипломирао режију на Академији за позориште, филм, радио и телевизију средњеметражним играним филмом „Изразито ја“ (1967), који је проглашен најбољим филмом у свим категоријама на Фестивалу младих аутора у Њујорку (у жирију су поред осталих били Стивен Спилберг, Енди Ворхол, Мајкл Николс, Питер Богданович).
Филм је дистрибуиран у Сједињеним Америчким Државама.
Документарни филм „Колт 15 ГАП“ (1971) награђен је на фестивалима у Оберхаузену, Утрехту, Београду, нашао се у Антологији филмова фестивала у Оберхаузену (објављена поводом 50 година фестивала), а амерички историчар филма Е. Барнау га је уврстио у своју књигу „Историја светског документарног филма“.
Најважнији Јовановићеви документарни филмови су: „Револуција која тече“ (1972), „Радни људи уметници“ (1975), „Наркомани“ (1976), „Човек који је правио системе“ (1990), „Вуковар зашто“ (1991).
Играни филм „Млад и здрав као ружа“ (1971), приказан на ФЕСТ-у 2006. године, добио је награду жирија филмске критике Фипресци и постао култни филм младе филмске критике и публике.
Јовановићеви филмови, пре свега у домену филмске естетике, били су испред свога времена и то не само код нас, већ и у светским оквирима. Бавио се и проучавањем историје и теорије филма.
Био је дугогодишњи предавач на филмским и видео семинарима Јавног Завода културних делатности Републике Словеније у Љубљани. На постдипломским студијама Педагошког факултета у Љубљани Јовановић је предавао предмет „Филм и видео“.
Јован Јоца Јовановић је аутор књига „Увод у филмско мишљење“ и „Увод у драматургију филма“, преноси Танјуг.
Бранко Цвејић - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2022
КУЛТУРА
Одлазак Бранка Цвејића: Великан рафинираног укуса, био је симбол једног времена
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала