- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Ресет или нови избори: Да ли би рушење владе Дритана Абазовића дало нову шансу Ђукановићу

© AP Photo / Darko VojinovicЦрногорски премијер Дритан Абазовић
Црногорски премијер Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2022
Пратите нас
Погрешно би било рушити владу Дритана Абазовића прије избора у Подгорици, јер је већ извјесно да ће тамо ДПС са својим традиционалним партнерима доживјети пораз на локалним изборима, каже аналитичар Војин Грубач.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Грубач овако за Спутњик коментарише политичку ситуацију након потписивања Темељног уговора и заказивања сједнице Скупштине Црне Горе за 19. август на којој треба да се гласа о повјерењу Влади Дритана Абазовића. Иницијативу за то поднели су у среду ДПС, СДП, СД, ЛП и ДУА.
Скупштина Црне Горе има 81 посланика, а за рушење владе потребан је 41 глас.
ДПС, СДП, СД, ЛП и ДУА имају заједно 35 посланика, недостају им још шест, и влада Дритана Абазовића ће преживјети гласање ако за њено рушење не буду гласали ДФ и Демократе, нормално и партије чији чланови су министри.
„Демократска Црна Гора треба да на исправан начин искористи ово турбулентно вријеме. Пораз ДПС у Подгорици означио би крај Ђукановићевог ДПС-а, крај тензија и преузимања огромних ресурса Подгорице у којој живи, а то је малтене половина Црне Горе. Дати могућност Ђукановићу да „дивља“ на пријевременим парламентарним изборима било би неразумно“, сматра Грубач.
Наш саговорник каже да Демократе никако не треба да ураде оно што је Демократски фронт урадио када је рушењем владе Здравка Кривокапића вратио Ђукановића на главну политичку сцену.
„У сваком случају, Демократска Црна Гора се мора издићи изнад сујете, личних љутњи и вући потезе који ће Ђукановића највећом брзином отправити у политичку прошлост“, закључује Грубач.

Демократе позивају на ресет односа

Посланик Демократа Момо Копривица позвао је да се ресетују односи између партија које су чиниле већину након парламентарних избора 30. августа 2020., с тим што би требало укључити и партије мањинских народа у тај процес.
На питање РТВ Никшић који ће бити наредни потез Демократске Црне Горе и да ли ће рушити 43. владу коју су од старта оспоравали, Копривица је одговорио да је циљ сваке опозиције да оконча нелегитимну власт. Коначну одлуку о томе ће донијети органи партије.
„Ми смо имали досљедно опозиционо држање и знате да је смисао опозиционог држања да оконча једну извршну власт. Посебно ону извршну власт која је формирана и мимо Устава и изборне воље грађана. Одлуку о томе ће донијети органи партије сагледавајући сву ситуацију. Не желимо да будемо било чији извођач радова, да будемо помоћна радна снага некоме од љутих или нервозних конституената 43. Владе, а видимо да су у Демократској партији социјалиста љути и нервозни јер су изгласали Владу која је потписала Темељни уговор. Ми смо и у јулу позвали господина Абазовића да поднесе оставку. И сад сматрам да је најбоља одлука да он поднесе оставку и да у техничком мандату рјешава текуће одлуке. Нико нема право да држи политичку заједницу у заточеништву, као свог таоца и жеље да се обавља премијерски посао по сваку цијену“, казао је Копривица.
Он је поновио да Демократе поздрављају потписивање Темељног уговора са СПЦ-ом и сматрају да је тим чином ова прича завршена.
„ДПС из својих разлога говори да ће они то тек да преиспитују. То је неодговоран приступ јер на тај начин желе да држе друштво у живом блату. Влада је имала право да закључи Темељни уговор. Што се тиче нас, не долази у обзир било каква суспензија Темељног уговора када је ријеч о некој будућој влади. Дакле, нова влада не смије да се бави суспензијом нити преиспитивањем Темељног уговора. Ми се морамо окренути питањима из економске и социјалне сфере“, поручио је Копривица.

Радуновић: Влада не треба да падне због Темељног уговора

Демократски фронт није задовољан стањем у држави и радом мањинске Владе, али потписивање Темељног уговора није разлог због којег треба да падне, изјавио је шеф посланичког клуба ДФ-а Славен Радуновић за Борбу.
ДФ ће, како је навео Радуновић, убрзо заузети адекватан став према иницијативи ДПС-а о изгласавању неповјерења Влади, те новонасталој ситуацији.
„Десило се очекивано да је ДПС са себи најближим странкама поднио иницијативу за изгласавање неповјерења Влади. Размотрићемо новонасталу ситуацију. ДФ није задовољан стањем држави као ни свиме што ради ова Влада, али нам заиста није лијепо чути да Влада треба да падне зато што је потписала Темељни уговор. Постоје многи други разлози због којих би требало да падне, али Темељни уговор свакако није један од тих. Клуб ДФ-а ће извршити врло брзо консултације и изаћи са дефинитивним ставом по том питању“, каже Радуновић.
Потпредсједник Владе Црне Горе Владимир Јоковић поручио је да се у Скупштини Црне Горе 19. августа неће гласати о неповјерењу 43. Влади Црне Горе, него о суспензији Темељног уговора.
Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2022
РЕГИОН
Гласање о Дритановој влади у Скупштини 19. августа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала