- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Састанак шефова дипломатија Кине и Јапана отказан због става Токија о Тајвану; Могућ прекид односа?

CC0 / marselelia / Застава Кине
Застава Кине - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2022
Пратите нас
Кина је отказала планирани састанак шефова министарстава иностраних послова Кине и Јапана у Пном Пену због изјаве чланица Г7 о ситуацији око Тајвана, изјавио је на брифингу портпарол МИП-а Хуа Чуњинг.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Кина је обуставила организацију састанка министара иностраних послова Кине и Јапана у Пном Пену, јер је Јапан заједно са чланицама Г7 и Европске уније издао заједничко саопштење у коме неосновано оптужује Кину и изврће стварно стање ствари“, истакао је дипломата.
Он је нагласио да ако чланице Г7 не промене свој погрешан став о Тајвану, Кина може да преиспита свој однос према дијалогу са њима.
Како је истакао портпарол, војне вежбе Пекинга у близини Тајвана су упозорење провокаторима, а Кина неће нашкодити својим акцијама онима који не подржавају независност острва.
Раније су шефови МИП-а земаља Г7 изразили забринутост због „претећих" дејстава Кине, посебно, војних вежби, које могу довести до ескалације. Шефови МИП-а „седморке" такође су изнели мишљење да је „ескалирајућа“ реакција Пекинга на посету Тајвану председнице Представничког дома Ненси Пелоси ствара ризик од појачања напетости у региону.
Чланице Г7 су Канада, Француска, Немачка, Италија, Јапан, Велика Британија и САД.
Претходно је председница Представничког дома Конгреса САД Ненси Пелоси боравила је у краткој ненајављеној посети Тајвану, што је наишло на оштре осуде Кине и довело до пораста напетости у Тајванском мореузу.
То је била прва посета једног председника Представничког дома Конгреса Тајвану од 1997. године.
Кинеске власти претходно су саопштиле да ће предузети све расположиве контрамере као одговор њену посету коју су окаактерисале као "играње ватром".
Протест на Тајвану због доласка Ненси Пелоси - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2022
СВЕТ
МИП Кине: Планови САД о обуздавању Кине неће успети, Тајван ће се вратити домовини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала