Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Српски државни врх: Нове „Олује“ никада нећемо дозволити

© Tanjug / JADRANKA ILICПарастос страдалима у операцији "Олуја"
Парастос страдалима у операцији Олуја  - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2022
Пратите нас
Поводом годишњице операције „Олуја“ у којој је прогнано, побијено и нестало 250.000 Срба из Хрватске, реаговао је српски државни врх. Министри Владе Србије поручили су да је ово дан када ће Србија туговати, али и да нове „Олује“ никада нећемо дозволити.
„Злочиначка операција „Олуја'“ била је круна пакленог плана, који је почео ускраћивањем колективних права Србима у Хрватској, а окончан је ускраћивањем права на постојање читавом једном народу. Око четврт милиона наших сународника из некадашње Републике Српске Крајине, они који су имали срећу да преживе голготу тог кобног августа 1995. године, на крају су завршили у окриљу Републике Српске и мајке Србије, које ће довека неговати сећање на страдалништво Срба Крајишника“, рекао је српски шеф допломатије Никола Селаковић.
Министар је подсетио да се у Хрватској 5. август слави као Дан победе и домовинске захвалности, док је у Србији и Републици Српској то дан жалости због највећег етничког чишћења у Европи после Другог светског рата – „и тако ће и остати, јер заборав не вида, већ рађа нове ране“, преноси Танјуг.
„Потомци оних који су преживели усташке јаме, логоре, куршуме, маљеве и србосеке, потомци наших новомученика чија нас лица упозоравајући посматрају са фресака и иконостаса, и сами су постали мученици, али су своју муку и непребол заменили, не заборавом, већ обновљеном животном снагом и искреном љубављу према Србији, и она им једнако искреном љубављу враћа. Србија и Хрватска су суседне земље, и због будућности морају да граде боље односе, да економски сарађују и да покушају да на нове генерације не преносе предрасуде и наслеђене анимозитете према оном другом, међутим мало је вероватно да ће се два виђења „Олује“ и неких других историјских догађаја икада помирити, као што се не могу помирити џелат и жртва или радост и туга“, рекао је Селаковић.
Како је саопштило Министарство спољних послова, Селаковић је поручио да се нове „Олује“ никада више неће поновити, јер Србија и српски и народ то неће дозволити.

Олуја је злочин, Бог може да опрости, Срби не могу

Министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је данас да је операција „Олуја“ била злочин који „Бог може да опрости, али Срби не могуни да опросте ни да забораве“, преноси Танјуг.
„Олуја није срамота Хрватске, то је само наставак срамотне политике генерација хрватских политичара истребљења српског народа. Олуја је срамота УН, јер су протерани Срби живели у зонама под заштитом УН на реч светске организације, без оружја и одбране. Олуја је срамота ЕУ, јер није никада рекла ни реч осуде за своју чланицу која слави највеће етничко чишћење у Европи после Другог светског рата и обнавља и усташке симболе и усташку праксу према Србима. Олуја је срамота Хашког трибунала, јер је Олују прогласио злочином, али није осудио злочинце", рекао је Вулин.

У „Олуји“ људскост доживела потпуни суноврат

Потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић изјавио је да ће и данас Хрватска прославити своју „Олују“, акцију у којој је људскост доживела потпуни суноврат, нестала толико да је нема ни у најмањем зрну.
„Рећи ће да је поносна што је успела да спроведе најбруталније етничко чишћење на простору Европе после Другог светског рата. Похвалиће се ваљда што је протерала више од 250.000 Срба, који су били њени грађани, да су јој војници упадали на кућне прагове и убијали немоћне српске старце и старице, да је бомбардовала српску децу у избегличким колонама да јој не би умакла, да и данас ексхумира кости Срба, док се још на хиљаде њих воде као нестали. И све то 27 пуних година касније“, навео је Стефановић у саопштењу, преноси Танјуг.
Он је нагласио да ће Србија данас туговати, у њој ће звонити црквена звона, служиће се парастоси и палити свеће.
„Нећемо никада заборавити српске жртве, али нећемо дозволити ни другима да их забораве. И не само онима који су чинили злочине, већ и онима који су их ћутке гледали и одобравали. Свет је дозволио да се они догоде, ништа није предузео да их спречи и до данас ништа није урадио да буде правде за убијене и прогнане Србе“, навео је Стефановић.
Подсећаћемо их, како је рекао, врло упорно и истрајно на то.
„И бићемо поносни на себе, јер смо народ који не мрзи, који се не поклања аветима фашизма и који не мора и данас да прикрива своје Јасеновце, Јадовна, Градишке и друге логоре смрти. Али им „Олује" над нашим народом засигурно више нећемо дозволити", закључио је Стефановић.

Више од 300 ексхумираних тела чека на идентификацију

Више од 70 одсто жртава које су идентификоване у војној акцији „Олуја“, чинили су старији које је било најтеже убедити да напусте своја огњишта, поручио је данас председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић, који је на 27. годишњицу од те оружане акције упозорио да чак 300 ексхумираних тела чека на идентификацију.
Он је на конференцији коју је у Београду организовало Удружење породица несталих и погинулих „Суза“ рекао да се не сме престати с обележавањем сећања на такве злочине јер „ако ми не будемо причали о томе нико неће“.
Одаловић је рекао да се у неколико центара у задња два месеца води кампања негирања злочина над Србима, те да се чак и Јасеновац доводи у питање.

„Хрвати за Олују имају свој суд и политику коју воде. Имали смо 1.050 идентификованих гробних места, 750 посмртних остатака, преко 300 ексхумираних тела чека на идентификацију. Хрватској не одговара да се помиње ни Бљесак, Олуја и остали злочини", рекао је Одаловић.

У хрватској акцији „Олуја" 1995. године убијено је и нестало више од 1.700 Срба, а протерано више од 250.000.
А зашто прича о Олуји није никада до краја испричана анализирали смо у емисији Спутњик интервју, чији су гости били председник центра Веритас Саво Штрбац, бивши официр војске Републике Српске Крајине Милорад Поповић и новинар Милена Марковић:
Операција Олуја - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2022
СРБИЈА
Годишњица Олује: У Србији помен, у Хрватској празник
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала