- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Талибани потврдили да је вођа Ал Каиде убијен у Кабулу

© AP Photo / AnonymousАјман ал Завахири
Ајман ал Завахири - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2022
Пратите нас
Талибанске власти у Авганистану данас су потврдиле да је у Кабулу у недељу, ракетом испаљеном из дрона, убијен вођа Ал Каиде Ајман ал-Завахири и дале обећање да ће покренути истрагу у вези са тим.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Неименовани талибански званичник је раније данас саопштио да ће истражити "тврдње САД" да је вођа Ал Каиде Ал-Завахири убијен у америчком нападу дроном у Кабулу и казао да руководство те организације није било упознато са тиме где се он налазио у тренутку напада, преноси АП.
Амерички званичници, међутим, тврде да је Ал-Завахри боравио у кући главног помоћника високог талибанског вође Сирајудина Хаканија, који је заменик првог човека талибана, обавља функцију министра унутрашњих послова у авганистанској влади и предводи мрежу Хакани, најмоћнију организацију унутар талибанског покрета, наводи АП.
Мрежа Хакани је авганистанска исламска побуњеничка група, изграђена око истоимене породице.
Током осамдесетих година прошлог века та група се борила против совјетских снага, а током протеклих 20 година против трупа НАТО предвођених САД и бивше владе Авганистана.
Влада САД расписала је награду за Хаканијево хапшење у висини од десет милиона долара због напада на америчке трупе и авганистанске цивиле.
Завахири, један од најтраженијих терориста на свету, имао је кључну улогу у нападима на Њујорк и Вашингтон 11. септембра 2001. године заједно са оснивачем Ал Каиде Осамом бин Ладеном, кога су америчке снаге ликвидирале 2011. у Пакистану.
Талибани су се споразумом из Дохе са САД из 2020. године обавезали да неће пружати уточиште члановима Ал Каиде или онима који желе да нападну САД, наводи америчка агенција.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала