- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Велт“: Статистика о трговини са Русијом срушила наде Немачке у ефикасност санкција

© Sputnik / Алексей ВитвицкийЗаставе Русије и Немачке
Заставе Русије и Немачке - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2022
Пратите нас
Трговина Немачке са Русијом наставља да расте, упркос ембаргу које је Европска унија увела на угаљ, злато, челик и вотку, пише „Велт“.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Како пише немачки лист, позивајући се на чланак у дневнику „Зидојче цајтунг“, циљ западних санкција против Русије „није био да се председник Русије Владимир Путин баци на колена, него да се пошаље сигнал“. Међутим, како тврди „Велт“, тешко да ће Русија уважити „такав сигнал“.
Аутор чланка подсећа да је ЕУ ограничила или најавила ограничења на увоз многих производа из Русије: од угља, челика, дрвене грађе и цемента до рибе, алкохолних пића и злата. Упркос томе, трговина између Немачке и Русије расте због поскупљења гаса, додаје он.
Према подацима немачког Завода за статистику, у јуну је Немачка платила за гас из Русије 3,5 милијарде евра што је, упркос ситуацији у Украјини и санкцијама, скоро пет одсто више у односу на мај. У односу на јун прошле године, раст износи чак 39 одсто.
У првој половини године приходи Русије од трговине са Немачком достигли су 22,6 милијарди евра, што је најмање 52 одсто више него у 2021. години која је била рекордна.
„Чисто математички, велики део руског војног буџета може бити покривен новцем који стиже из Немачке“, оцењује аутор чланка.
На крају се констатује да је раст прихода углавном повезан са ценама. Тако је увоз из Русије у физичком смислу смањен за око 30 одсто, али циљ Немачке, како резимира аутор, није остварен.
„Све је испало против наше рачунице. Русија ће избалансирати свој буџет и остаће јој више гаса у земљи који ће сачувати за будућу производњу како би се касније још више милијарди евра и рубаља слило из Немачке у Русију“, закључује аутор.
После почетка војне специјалне операције Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине Запад је појачао санкциони притисак на Москву. Неке земље су објавиле о замрзавању руске имовине, многи брендови су напустили Русију. Европска унија је увела већ шест пакета санкција, укључујући ембарго на руски угаљ и нафту. Међутим, то се показало као проблем за сам Запад, јер је изазвао нагли раст инфлације и цена хране и бензина.
Ископавање угља у Тамању - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2022
ЕКОНОМИЈА
Од 1. августа потпуна забрана увоза руског угља у ЕУ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала