- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Избегнута хаварија: Руска војска изнела детаље напада украјинске војске на Запорошку нуклеарку

© Sputnik / РИА НовостиЗапорошка нуклеарка у Енергодару
Запорошка нуклеарка у Енергодару - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2022
Пратите нас
Украјинска војска је данас извела три артиљеријска напада на територију Запорошке нуклеарне електране у Енергодару, а том приликом је укупно испаљено 20 граната калибра 152 милиметра, саопштило је Министарство одбране Русије.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Како је прецизирано, гранате је лансирала једна од јединица 45. артиљеријске бригаде украјинске војске са положаја у подручју села Марганец.
Такође се наводи да је у нападу нуклеарке избио пожар на водоводу. Међутим, брзо су реаговале хитне службе и угасиле пожар.
Руска војска истиче да је артиљеријски напад украјинске војске на територији Запорошке нуклеарне електране могао да изазове велики пожар и нуклеарне хаварије.
„На срећу, украјинске гранате нису погодиле постројења за нафту и мазут и кисеоничку станицу који се налазе поред, чиме су избегнути већи пожар и могуће цурење радијације у највећој нуклеарној електрани у Европи“, наводи се у саопштењу.
Такође се истиче да је ова провокација кијевског режима посебно цинична због тога што је реализована за време међународне конференције о деловању Споразума о неширењу нуклеарног оружја која је одржана у Њујорку под покровитељством УН.

„Позивамо међународне организације да осуде злочиначке акције режима Зеленског који спроводи активности нуклеарног тероризма. У случају даљих провокација на нуклеарној електрани сву одговорност за нарушавање њеног рада у потпуности сноси кијевски режим“, поручује руска војска.

Украјинска артиљерија у борбама на истоку земље, Доњецк - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2022
РУСИЈА
УЖИВО Украјинска граната погодила аутобус - три особе погинуле; гранатирана и нуклеарна електрана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала