- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Не шири се Русија ка границама НАТО земаља, него је НАТО дошао на руске границе

CC0 / Pixabay / Лед и ватра
Лед и ватра  - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2022
Пратите нас
Циљ НАТО-а је разарање Русије, па се речима Јенса Столтенберга, генералног секретара НАТО-а, да је „Москва крива за све“ не може се веровати, јер су све његове оптужбе лажне. Уосталом, не шири се Русија ка границама НАТО земаља, него је НАТО дошао на руске границе. Североатланска алијанса је крива за сва жаришта, сукобе и револуције у свету.
Тако је руски војни експерт Виктор Литовкин прокоментарисао Столтенбергову изјаву да је један од задатака НАТО-а током сукоба у Украјини да спречи да он прерасте у рат пуног обима између Русије и Алијансе. Столтенберг је додао да је Европа данас у најопаснијој ситуацији од Другог светског рата, а кривац за то је Москва.
Генерални секретар алијансе је рекао и да ће чланице НАТО-а можда морати још дуго да подржавају Украјину оружјем и другом помоћи како би спречиле Владимира Путина да успе у својим тежњама у Украјини, јер помоћ Кијеву није само „морална одговорност НАТО-а“, него је и у интересу Алијансе.
Према његовим речима, Москва оспорава светски поредак у који Запад верује, а ако Русија победи у Украјини, то ће наводно угрозити суседне земље. С тим у вези, он је назвао оправданим ширење блока и јачање његовог војног присуства на источном крилу.
Литовкин упозорава да војна експанзија САД и НАТО-а на Источну Евопу и покушаји обуздавања Русије доводе до заоштравања односа између Москве и НАТО земаља, а да се иза ових Столтенбергових изјава крију „лажи и лицемерје“.
„Није Москва концентрисала ударне формације на линији контакта НАТО-а и Русије, него је НАТО тај који је гомилао такве формације, кршећи Оснивачки акт из 1997. године који је забрањивао распоређивање великих контингената на линији контакта. Све то ради НАТО. Стога је НАТО тај који доводи до ескалације ситуације“, истиче Литовкин.
Истовремено, додао је он, НАТО се активно меша у ситуацију у Украјини. Не само да су земље НАТО-а биле окидач за државни удар у Украјини, оне су, штавише, увек подржавале Украјину у рату против сопственог народа, док је пуцала на Донбас, на цивиле.
„НАТО је обећавао да ће је једног дана – не данас и не сутра - примити у своје редове, упркос томе што је варварски бомбардовала сопствено становништво, кршила људска права, и упркос страшној корупцији“, каже експерт.
CC0 / Public domain / За заоштравање ситуације између НАТО-а и Русије крив је НАТО а не Русија, као што је НАТО крив и за варварско бомбардовање Југославије и Либије, за окупацију Ирака, за рат у Авганистану, каже руски експерт Виктор Литовкин
НАТО војници - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2022
За заоштравање ситуације између НАТО-а и Русије крив је НАТО а не Русија, као што је НАТО крив и за варварско бомбардовање Југославије и Либије, за окупацију Ирака, за рат у Авганистану, каже руски експерт Виктор Литовкин

НАТО је изазивач трећег светског рата

НАТО је, подсећа Литовкин, припремао и обучавао украјинску војску, док данас наставља да своје оружје и борбену технику испоручује Украјини. Такође, покушава да искористи ситуацију у своју корист, наводећи да је проширење блока наводно одговор на руску специјалну операцију у Украјини.
„Дакле, оно што Столтенберг прича, по правилу, увек је фалсификат, увек је лаж, увек је извртање чињеница, преокретање ситуације. И наравно, за сва ова заоштравања ситуације између НАТО-а и Русије крив је НАТО, а не Русија. Као што је НАТО крив за варварско бомбардовање Југославије, тако је крив и за варварско бомбардовање Либије, за окупацију Ирака, за двадесетогодишњи рат у Авганистану, где је узалудно убио хиљаде људи и ништа није урадио у борби против терориста“, каже експерт.
Експерт сматра да се НАТО неће усудити да започне трећи светски рат, јер би то, у складу са руском војном доктином, довело до руског нуклеарног напада на земље које су у томе учествовале.
„У Русији постоји изрека, која је веома тачна када је Столтенберг у питању, а која гласи: ‘Некада је боље ћутати’. Овде Столтенберг треба да ћути, јер личи на папагаја који стално понавља речи које нису истините. Као што папагај изговара неке речи не разумевајући њихово значење, тако и Столтенберг понавља неке речи чије значење разуме, али je истовремено свестан и да су неистините, а лаже - талентовано, са усхићењем. Људима је јасно да он лаже и зато данас нема поштовања према НАТО-у. Људи се према НАТО-у односе са стрепњом, као према изазивачу трећег светског рата“, каже Литовкин.
НАТО, оцењује експерт, схвата да трећи светски рат неће ићи у прилог НАТО-у.
„Стога на све могуће начине покушавају да се ослободе одговорности да су они покретачи тог рата и чине све да Русија не нанесе удар по земљама НАТО-а, јер схватају да од НАТО-а и њихових савезника које би учествовали у том рату не би остало ништа, с обзиром да Русија има нуклеарно ракетно оружје. Доктрина Русије каже да ако је нападне држава или коалиција држава са нуклеарним оружјем, онда Русија има право да изврши нуклеарни удар на ту коалицију“, истиче Литовкин.

Циљ НАТО-а је разарање Русије

Циљ НАТО-а је - разорити Русију, наглашава руски експерт.
„Они то чак и не крију, јер НАТО каже да је девиза НАТО-а обуздавање Русије и дијалог са Русијом. Шта је обуздавање Русије? То је спречавање развоја Русије. Шта је дијалог са Русијом? То подразумева да НАТО делује као ментор и учи Русију како да се понаша. Никада нећемо дозволити да нам НАТО диктира своје услове, намеће своје вредности, учи нас реду и поретку. Постоји међународно право, а не поредак који је измислио НАТО, а који је заснован на њиховим законима и правилима, који су они успоставили. Нећемо поштовати њихова правила. Ми ћемо штитити наше националне интересе“.
Литовкин одбацује наводе западних медија који пишу да постоји забринутост Пентагона да би његове залихе оружја могле бити исцрпљене у блиској будућности због бескрајних испорука Украјини...
„То није тачно, јер они неће остати без оружја, пошто имају огроман новац, огроман буџет. Они заправо о томе причаку како би упумпали још више новца у војно-индустријски комплекс. САД имају војни буџет од 800 милијарди долара, док Русија има 70 милијарди долара. Да ли је могуће упоредити могућности? Када кажу да је оружје на измаку, да им понестаје, то заправо значи да траже још новца, много више. Дакле, то је потпуна лаж, чисто лицемерје“, нагласио је Литовкин.
Поједини амерички експерти све гласније говоре да би приоритет САД и њених савезника требало да буде прекид конфликта у Украјини, а да би САД требало да буду иницијатор у потрази за дипломатским решењем.
Литовкин, међутим, сматра да не треба очекивати побољшање односа између Русије и НАТО-а у скорије време.
„То је бесмислено, јер је НАТО створен да се супротставља Русији, да обузда Русију. Не треба успостављати односе са организацијом која нас сматра непријатељем“, каже експерт.
Литовкин додаје да руска специјална војна операција у Украјини неће бити завршена све док Русија не испуни два главна задатка која се тичу денацификације и демилитаризације те земље.
„Не може се завршити специјална операција док се цела Украјина не ослободи од нациста, јер ако остане и парче Украјине неочишћено, тамо ће бити натоваца и опет ће тамо гомилати своју борбену технику којом ће гађати територију Русије и ослобођене територије Украјине. Не знам како ће Кремљ одлучити, све зависи од могућности наше економије, од наших резерви, али сматрам да док не ослободимо целу Украјину, војна операција не може бити окончана“, закључио је експерт.
Коментаришући став генералног секретара НАТО-а, Кремљ је истакао да су тензије у Европи изазване дуготрајном агресивном политиком Алијансе према Руској Федерацији. Како је прецизирао портпарол руског председника Дмитриј Песков, Москва је била принуђена да предузме акције као одговор на ширење НАТО-а и приближавање њене војне инфраструктуре руским границама, што је створило додатне опасности за Русију.
Такође је навео да су „Евромајдан” и догађаји који су уследили постали реална претња постојећем светском поретку. Према његовим речима, права претња светском поретку, ситуацији у свету и на нашем континенту, односно у Европи, био је државни удар који се догодио у Украјини 2014. године, који су пажљиво инсценирале, између осталог и земље чланице НАТО, упркос гаранцијама које су давали министри спољних послова низа земаља.
„Одатле долази претња и опасност за светски поредак“, прецизирао је портпарол Кремља.
Ми-24 и Ми-26 - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2022
РУСИЈА
Једина није на НАТО повоцу: Србија кандидат за ремонт чувених руских хеликоптера
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала