- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Поруке из Хрватске поводом „Олује“: Све због глупости властодржаца у Београду

© AP Photo / Darko BandicЗоран Милановић и Андреј Пленковић на обележавању акције "Олуја"
Зоран Милановић и Андреј Пленковић на обележавању акције Олуја - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2022
Пратите нас
Хрватски премијер Андреј Пленковић поручио је данас у Книну да најављене оптужнице из Београда против хрватских пилота нису прихватљиве за званични Загреб, тим пре јер, како је навео, "долазе из државе која је покренула агресију на Хрватску и која не признаје своју одговорност у злочиначком подухвату Милошевићевог режима".
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Ова порука Пленковића на обележавању 27. годишњице од оружане акције Олуја, током које је из Хрватске протерано 250.000 Србија, док је 2000 погинуло или се и данас воде као нестали, пропраћена је снажним аплаузом присутних на книнском стадиону Динара.
Он је рекао да се понављају покушаји да се Хрватска прикаже и оптужи за протеривање српског становништва са хрватске територије, што тврди није тачно, те да је познато да су на то били подстакнути од руководства из Београда.
"Влада ће чврсто као увек до сада штити хрватске бранитеље, пилоте и ратне оптуженике и неће дозволити да се на било који начин доведу у питање нити да се отпужују наши ратни хероји", рекао је Пленковић.
Оптужио је Србију за несарадњу по питању, како је рекао прогона ратних злочинаца, питању хрватских логораша и несталих.
Уверава да ће Хрватска радити на сарадњи и миру и да ће, како је казао, штити права свих националних мањина, укључујући и српску чији представици су у сабору и хрватској влади.
И хрватски председник Зоран Милановић изјавио је данас у Книну да одлазак великог броја грађана српске националности из Хрватске током операције Олуја јесте људска трагедија, али томе је, навео је, "претходила људска глупост властодржаца у Београду".
"То је људска трагедија али је томе претходила похлепа и глупост српских властодржаца. Данима пред Олују нису прихватили план З4 који није био повољан за нас, али је хрватско руководство било спремно да га прихвати", рекао је Милановић.
Рекао је да стога Хрватска нема од чега да се брани, јер за тај план, додао је, не би добили споменик и захвалницу.
Истакао је да је операција Олуја била велики ризик, велика неизвесност, јер Хрватска није имала ни муницију за више од две седмице и тога морамо бити свесни.
Срби  у Бањалуци пале свеће за годишњицу Олује  - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2022
РЕГИОН
Шта да кажете мајци која је изгубила дете у ”Олуји”
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2022
СРБИЈА
Вучић: Више немамо куд, бранићемо Србију, немојте да нам претите
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала