- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија поручила Америци: Вратите нуклеарне ракете на своју територију

CC0 / The U.S. National Archives/Frank Trevino/Public domain / Америчке нуклеарне ракете "Першинг II"
Америчке нуклеарне ракете Першинг II - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2022
Пратите нас
САД би требало да врате своје нуклеарно оружје на сопствену територију, а НАТО би требало да обустави заједничке нуклеарне мисије, изјавио је заменик шефа руске делегације на конференцији о Споразуму о неширењу нуклеарног наоружања Андреј Белоусов.
„Америчко нуклеарно наоружање је неопходно вратити на националну територију, потребно је ликвидирати инфраструктуру где је оно тренутно размештено у Европи, а НАТО би требало да обустави праксу заједничких нуклеарних мисија“, истакао је он.
Такође је навео и да је Русија позвала САД и њене савезнике да преузму на себе одговорност да не размештају први забрањене ракете малог и средњег домета.
Према његовим речима, иступањем из Споразума о ракетама средњег и малог домета 2019. године су ресетовали међународне правне забране што се тиче размештања тог типа наоружања.

„Упркос томе, са циљем спречавања нове трке у наоружању, Русија се једнострано обавезала да неће прва размештати ракете малог и средњег домета у регионима где се неће размештати ни америчко наоружање тог типа. Стога, позивамо Америку и њене савезнике да се такође обавежу да то неће чинити“, навео је он.

Белоусов је такође демантовао наводе да је руска војска наводно подигла приправност сопствених нуклеарних снага.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала