- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Снимљена електрично плава медуза, сумња се да је нова врста /фото/

CC BY 4.0 / cropped photo/Emma Birdsey / Pelagia noctiluca медуза
 Pelagia noctiluca медуза - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2022
Пратите нас
Створење необичног изгледа за које се може испоставити да је нова врста медуза недавно је примећено код обала Папуе Нове Гвинеје.
На медузу је наишао Дориjан Борчердс, власник клуба за роњење провинцији Папуа Нове Гвинеје, који је успео да сними створење.
„Видео сам нову врсту медуза током роњења данас. Има хладне шаре, мало је већа од фудбалске лопте и прилично брзо плива“, написао је он на друштвеним мрежама.
Затим је затражио помоћ своје ћерке да отпреми видео у такозвану апликацију „Џелифиш“, пројекат чији је суоснивач др Лиса Ен Гершвин, стручњак за медузе из аустралијске саветодавне службе маринаца, која се одушевила открићем.
Према „Индепенденту“, Гершвинова је првобитно је сумњала да је то створење мистериозна медуза позната као Chirodectes maculatus, која је пронађена на Великом коралном гребену 1997. године.
„Била сам потпуно запањена када су ми послали фотографије. Помислио сам – о мој Боже, шта је ово и где је? Ова врста је само једном примећена на Великом коралном гребену ‘90-их“, рекла је она.
Међутим, након што је анализирала видео, Гершвинова је приметила бројне разлике између створења на снимку и Chirodectes maculatus, што ју је навело да посумња да је медуза на коју је Борчердс налетео нова врста.
Њен рад о класификацији врста тек треба да прође стручну анализу.
Медуза - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2021
ДРУШТВО
Да ли су бесмртне медузе заиста бесмртне?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала