- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

У америчком Сенату представљен нацрт закона о развоју Западног Балкана

© Flickr / rj_schmidtАмерички Сенат
Амерички Сенат - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2022
Пратите нас
У америчком Сенату представљен је нацрт Закона о демократији и развоју Западног Балкана чији је циљ, како је наведено, подршка економском развоју региона кроз иницијативе о инфраструктури, трговини и борби против корупције, укључујући и дефинисање санкција за "одвраћање дестабилизујућих активности на Западном Балкану".
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Нацрт Закона о демократији и просперитету Западног Балкана, представила је сенаторка Џин Шахин, која је недавно предводила делегацију Конгреса са сенаторима Крисом Марфијем и Томом Тилисом у посети Балкану, заједно са републиканским сенатором Роџером Викером.
Они су уједно и предлагачи нацрта Закона који је представљен на сајту Сената.
Представљајући иницијативу, демократска сенаторка Шахин је рекла да је "услед ничим изазваног рата Русије у Украјини и Путинових јасних амбиција да шири малигни утицај широм источне Европе, однос САД са Западним Балканом је кључан".
"Зато сам поносна што представљам нови, двопартијски закон, који јача трговину и инвестиције између САД и Западног Балкана, истовремено искорењује локалну корупцију и дефинише санкције против дестабилизујућих актера, што утире пут ка већој евроатланској интеграцији", казала је она.
Она је подсетила да се пролетос на Западном Балкану срела са младим лидерима који су, како је оценила, делили своје снове о изградњи просперитетне будућности у земљама са јаким демократским институцијама и економским приликама.
"Њихове приче, визије, о изградњи светлије будућности, инспирисали су мој закон. Овај регион заслужује свако могуће средство за изградњу одрживих демократија и поносна сам што предводим овај нацрт који ће ојачати односе између САД и наших балканских партнера и подстаћи већу регионалну сарадњу", навела је сајту Сената Шахин.
Законом се, између осталог, како се наводи, покреће иницијатива за борбу против корупције, која налаже државном секретару Ентонију Блинкену да пружи техничку помоћ свакој земљи на Западном Балкану у изради националне стратегије за борбу против корупције.
Такође, подстичу се универзитетска партнерства, ангажовање Мировног корпуса у региону, стварање Балканске иницијативе младих лидера и захтева се од америчке Развојне финансијске корпорације да отвори претходно најављену канцеларију у региону.
"Овај закон би послао снажан двостраначки сигнал да су САД посвећене подршци дипломатији у региону", казао је Викер.
Сенатор Марфи је оценио да је одржавање мира на Балкану од кључног значаја за европску безбедност. Он је нагласио да ће овај закон ојачати везе САД и Балкана, проширити економске могућности и подржати напоре за унапређење демократије, као и да ће искоренити корупцију.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала