- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

У Херсону неутралисана украјинска диверзантска група, тзв. "спавачи"

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаРуски војник у борбеном возилу пешадије БТР 82
Руски војник у борбеном возилу пешадије БТР 82 - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2022
Пратите нас
Руске безбедносне снаге неутралисале су у Херсону диверзантску ћелију украјинске територијалне одбране, а њени чланови, укључујући два командира су ухапшени, изјавио је сарадник руских безбедносних снага.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Како се наводи, укупно је откривено 16 чланова групе, утврђени су њихови лични подаци, пребивалиште, укључујући и командира вода и командира одељења. Заплењени су аутомати 'калашњиков' са муницијом, гранате, карабини и пушке, као и спискови припадника групе територијалне одбране, упутства о саботажама на објектима градске инфраструктуре.

Према речима сарадника, утврђена је и адреса на којој су се одржавали конспиративни састанци чланова, у једној туристичкој агенцији.
Како објашњава извор, након почетка специјалне операције руске војске, територијална одбрана Украјине добила је задатак да не дозволи руским војницима приступ градским објектима.
Ухапшени командир украјинског вода поручник Денис Јаковенко саопштио је да је група испрва била део херсонске територијалне одбране, која је била распоређена у школским објектима.
Приликом обуке, према његовим речима, „главни правци деловања били су извиђачко-диверзантска припрема, начини онеспособљавања технике, где треба сакрити експлозив за онеспособљавање опреме, путеве, мостове, тако да би то било сигурно“.
Након уласка руских снага у Херсон, по наређењу командира распуштени су кућама и чекали даље инструкције. После тога, чланови групе комуницирали су преко месинџера „Сигнал“, где су обављали задатке који се тичу идентификације локација руске војске.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Паљба из хаубице Хијацинт у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2022
РУСИЈА
Руска војска: Три украјинске бригаде у ДНР напустиле положаје због великих губитака
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала