- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Узаврело у Азији: Кина упозорава САД, Тајван подигао борбене авионе због кинеских летелица

© AP Photo / Ng Han GuanВојни авион изнад Тајванског мореуза
Војни авион изнад Тајванског мореуза - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2022
Пратите нас
Кина је данас упозорила САД да не делују исхитрено како не би изазвале већу кризу, изјавио је шеф кинеске дипломатије Ванг Ји.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Кинески званичник је то рекао на прес конференцији након завршетка састанка земаља АСЕАН-а у престоници Камбоџе Пном Пену, пренела је агенција Ројтерс.
Нешто раније, кинеска војска је саопштила да је данас извела ваздушне и поморске вежбе северно, југозападно и источно од Тајвана и наставља да „проверава заједничку борбену готовост трупа“.
Саопштење је објављено на званичном налогу Команде источног крила Народне кинеске армије на мрежи Веибо, пренела је агенција Ројтерс.
Вежбе, за које Синхуа наводи да се држе на досад невиђеним размерама, су одговор Кине на посету председавајуће Представничког дома Конгреса САД Ненси Пелоси Тајвану у уторак, пренео је Танјуг.
© AP Photo / Johnson LaiТајвански борбени авиони
Тајвански борбени авиони - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2022
Тајвански борбени авиони
Тајван је данас подигао своје борбене авионе у знак упозорења за 49 кинеских авиона који су ушли у њихову зону ваздушне одбране, саопштило је данас тајванско министарство одбране.
У саопштењу министарства се додаје да су кинески авиони прешли линију раздвајања две стране у Тајванском мореузу, преноси Ројтерс.
Тајванско министарство одбране саопштило је нешто раније данас да у кинеским вежбама у Тајванском мореузу учествује укупно 68 војних авиона и 13 бродова морнарице.
Како је министарство навело у саопштењу, неки од њих су „намерно“ прешли у незваничну тампон зону која раздваја две стране.
Тајванско министарство истовремено је осудило Кину, наводећи да су кинеске оружане снаге „озбиљно нарушиле“ статус кво и угрозиле водени и ваздушни простор Тајвана, објавио је Танјуг.
Посланици аплаудирају председнику Кине Си Ђинпингу на почетку седнице парламента у Пекингу - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2022
СВЕТ
Кина прекида сарадњу са САД у бројним областима
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2022
РУСИЈА
Кремљ: Кина легитимно штити своје интересе, провокације неће проћи без последица
Ненси Пелоси  - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2022
СВЕТ
Кина уводи санкције против Пелоси
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала