- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Завршен састанак Путина и Ердогана: Постигнут договор који ће подићи односе на нови ниво

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаШта су се договорили Путин и Ердоган
Шта су се договорили Путин и Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2022
Пратите нас
Потпредседник Владе Русије Александар Новак саопштио је да су на састанку председника Турске и Русије донете важне одлуке које ће унапредити економске односе Турске и Русије на нови ниво. По његовим речима, разговарано је изградњи нуклеарне електране „Акуја“ и „Турском току“.
Такође је истакао и да је договорено делимично плаћање испорука руског гаса у рубљама.

„Дошли смо до веома важних договора који ће подићи наше економске односе на нови ниво. Данас решавамо циљеве који су задали председници како бисмо подигли трговинску размену на ниво од 100 милијарди долара, а пре свега упрошћавањем процедура које ће омогућити нашим компанијама да развијају међусобне односе“, нагласио је Новак.

По речима Новака, једна од области о којој су председници активно разговарали је финансијско-банкарски блок, а у тој сфери су постигнути велики споразуми. Лидери су се договорили да повећају обиме трговине, да једни другима излазе у сусрет у економији и енергетици, а такође да предузму кораке за сарадњу у области саобраћаја, трговине, пољопривреде, туризма, наводи се у заједничком саопштењу.
Истовремено, портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је Спутњику да су Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган након састанка усвојили заједничку изјаву.
У саопштењу које је објавио Кремљ се наводи и да су председници изразили вољу да упркос актуелним регионалним и глобалним изазовима наставе да развијају руско-турске односе на основу обостраног поштовања интереса и у складу са међународним обавезама.
Путин и Ердоган су током састанка истакли и важност искрених и отворених односа заснованих на поверењу као кључни предуслов за постизање међународне стабилности.
Такође, председници су потврдили приврженост политичком јединству и очувању територијалног интегритета Сирије као и одлучност да заједно делују у решавању проблема земље.
Лидери су такође саопштили да су привржени суверенитету, територијалном интегритету и националном јединству Либије. Они су се заложили за политички процес у земљи у коме ће водећу улогу имати сами Либијци.
Иначе, преговори председника Русије и Турске Владимира Путина и Реџепа Тајипа Ердогана у Сочију трајали су преко четири сата.
Подсетимо, на почетку састанка руски председник је изразио захвалност Ердогану за напоре које је уложио да би се решило питање испорука жита из Украјине.
Такође је истакао да је гасовод "Турски ток" данас једна од главних артерија за снабдевање Европе гасом из Русије и да он ради без икаквих прекида.
Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2022
РУСИЈА
Путин: „Европа да захвали Турској на транзиту гаса из Русије без тешкоћа“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала