- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Да ли ће пасти цене некретнина у Србији и исплати ли се сада у њих улагати?

© Sputnik / Лола ЂорђевићСтамбено-пословни комплекс Нови Дорћол
Стамбено-пословни комплекс Нови Дорћол - Sputnik Србија, 1920, 06.08.2022
Пратите нас
Цене некретнина у Србији у последњих годину дана доста су порасле, па цена квадрата на периферији Београда сада достиже и до 1.300 евра, док цене новоградње у центру града иду до 3.500 евра по квадрату, изјавио је председник Управног одбора „Кластер некретнине“ Ненад Ђорђевић.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Он сматра да је такав раст цена драстичан ако се упореди са периодом од пре пет до шест година када је квадрат станова на периферији престонице коштао до 800 евра.

Улагање у некретнине начин да се сачува новац

Ђорђевић за Танјуг наводи да су повећано интересовање за куповином некретнина, а тиме и раст цена станова очекивани с обзиром на украјинску и кризу изазвану пандемијом, јер су, како је указао, људи схватили да је улагање у некретнине најсигурнији начин да сачувају новац.
Додао је да су повећаној куповини некретнина у земљи допринеле и рекордно ниске каматне стопе на стамбене кредите последњих неколико година.
Навео је да је у периоду 2020/21. године каматна стопа на стамбени кредит у просеку износила 2,71 одсто, што је омогућило људима да се лакше одлуче за куповину станова тим путем.
На питање колико је сигурно улагање у некретнине у овом тренутку и подизање стамбених кредита, Ђорђевић је одговорио да су нашу земљу у последњих сто године погађале различите кризе, али да је „оно што је било уложено у некретнине и остало“.
„За време санкција и ратова, у Србији су пропадале уштеђевине, али је сачувано оно што је остало у некретнинама“, казао је он и оценио да ће се то десити и сада у време глобалне економске кризе.
Сматра да цене некретнина могу да осцилирају, али да новац уложен у некретнине увек може да се поврати, ако не и да се заради, с обзиром на тренутни раст цена станова у земљи.

Колико су странци заинтересовани за некретнине у Србији

Ђорђевић је рекао да се у последње време повећава број странаца заинтересованих за куповину станова у нашој земљи, али да се они теже одлучују за куповину због нашег Закона о пребивалишту.
„Наш Закон не препознаје стицање пребивалишта по основу инвестиција. Странац мора да изађе из Србије после 90 дана ако нема радну визу, без обзира што има стан у нашој земљи“, напоменуо је Ђорђевић.
Додао је да у другим земљама то није случај, и навео пример Грчке, где уколико странац купи некретнину одређене вредности, стиче право на пребивалиште.
Ђорђевић је закључио да до пада цена некретнина у Србији у наредном периоду неће доћи и да ће се тренд раста задржати, али неће достизати ниво из 2021. године.
Казао је да су цене издавања станова порасле, додајући да и то доприноси да интересовање за куповином некретнина не јењава, јер људи имају опцију да враћају уложен новац кроз ренту станова.
Новоградња - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2022
ЕКОНОМИЈА
Где квадрати обарају рекорде: Скок цена некретнина у региону и европским метрополама
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала