Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Нема предаха на северу: Забрињавајући састанак ветерана ОВК /видео/

© AP Photo / Visar KryeziuПрипадници терористичке организације ОВК
Припадници терористичке организације ОВК  - Sputnik Србија, 1920, 06.08.2022
Пратите нас
Иако је примена одлуке Приштине о забрани српских таблица и докумената одложена на месец дана после последње кризе на северу, нема предаха јер косовске власти настављају да дестабилизују ситуацију и застрашују народ, претресајући возила и малтретирајући људе.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Према речима посланика у Скупштини Србије Милована Дрецуна, посебно забрињава састанак удружења ветерана ОВК који су као и приликом претходне кризе изразили спремност да у будућности помогну косовској полицији.

Забрињавајући састанак

„У Приштини је у уторак одржан забрињавајући састанак који је организовала Тачијева илегална служба чији је шеф Кадри Весељи који је у затвору с Тачијем, где су били представници ветерана ОВК, ОВПМБ са југа Србије, ОНА из Македоније. Разговарало се о томе да се организују добровољци који би били употребљени за месец дана на северу КиМ против српског народа. То је опасан развој догађаја. Команда Кфора, зато и говорим јавно, треба да обрати пажњу на слична окупљања и на такве планове и да то спречи. А није проблем уочити и спречити ако постоји пол воља“, упозорава Дрецун.
Приштина није обуставила те активности, већ наставља са припремама, довлачењем својих специјалних јединица близу Ибра, додаје Дрецун, али и изражава наду да ће бити дата шанса миру кад се 18. августа у Бриселу састану председник Србије Александар Вучић и косовски премијер Аљбин Курти.
„Нажалост, ми не видимо у понашању Куртија ни зрнце рационалног, ни спремност да се постигне договор са нашом страном о томе како решити тај проблем. Приштина је одлучна у намери да наметне своје наводно решење, односно да натера српски народ да прихвати лажну државу Косово, да како кажу интегришу север и да протерају српске институције са севера и генерално. То је оно што забрињава али надамо, пошто читава ствар има велику политичку тежину и види се потенцијал ове ситуације за дестабилизацију, да ће се ипак кренути путем пол решавања“, наводи саговорник Спутњика.

Курти опстаје на инцидентима

Председник Матице Албанаца у Србији Демо Бериша констатује да Курти и његова влада опстају на изазивању инцидентних ситуација, а да се то посебно дешава сваки пут кад предстоји његов састанак с Александром Вучићем.
„Два су његова циља: да опстане на власти, јер његова партија је имала 51 одсто подршке а испитивања сада показују да је та подршка пала испод 38 одсто. Постоји и најава да би могло доћи до цепања његове партије у септембру и пада владе. Отуд његов грчевити покушај да остане на власти. И друго, да нанесе зло. Крајњи циљ је чишћење Срба са Косова“, констатује Бериша.
Милован Дрецун је уверен да Приштина нити може, нити ће јој Србија дозволити да спроведе евентуално етничко чишћење. Не треба стварати ратну психозу, а како каже, иако Курти неће да прихвати ништа што води договору и стабилизацији, Србија, али и неко други неће му дозволити да изазове сукобе јер реална геополитичка процена говори да Американцима не треба отварање новог кризног жаришта.
„Сад се отворило и питање Тајвана. Американци зато не желе овде ново кризно жариште већ желе да се ствари одвијају на предвидив начин који би они могли да контролишу и да управљају тим процесом. Курти излази из тих оквира“, примећује посланик.
Он тиме објашњава и интервенцију, како каже, такозваног америчког амбасадора у Приштини Џефрија Ховенијера после ког је Приштина одложила примену одлуке о таблицама на месец дана.
„Процена ситуације због интензивног обавештајног деловања које је присутно дала је западним центрима моћи јасну слику одлучног става Београда – Вучић јасно рекао да треба да се разговара а не да Приштина намеће једностране одлуке, као и да ако Приштина покуша да спроведе масован терор над Србима да ће Србија победити. Уз то, реакција команде Кфора која располаже најпрецизнијим обавештајним информацијама превагнула је да се Куртију пошаље јасан сигнал да не сме да иде у ескалацију“, образлаже свој став Дрецун.

Кратак рок до септембра

На питање да ли очекује да је могуће постићи неки договор до 1. септембра, саговорник Спутњика каже да је с Куртијем договор тешко могућ и да он иде у намерно заоштравање, а то значи да се определио за сукоб. Не верује, међутим, да ће му то дозволити страни фактор.
„Кратак је рок, судећи по понашању Приштине, они нису спремни да се пронађе решење. Настојаћемо свим средствима да се проблем реши на миран политички начин. А чак је и Куртију авантуристи јасно да не сме да предузме никакво масовно насиље на КиМ и етничко чишћење и да ми то нећемо дозволити а верујем да то неће дозволити ни Кфор“, напомиње Дрецун.
Коментарише и најаву да се украјински контингент повлачи из Кфора, изражавајући недоумицу због неких потеза Кијева.
„МИ нисмо непријатељи ни Украјини, ни Русији. Зашто неки Украјинци нас доживљавају као неког ко треба да буде њихов непријатељи или противник, не знам. Заиста нисмо ништа учинили. Једноставно, гледамо своју политику, своје интересе, а жалимо због тог сукоба. Али постоји проблем: кад рационално размислите, да се украјинско руководство определило као што смо се ми определили да решавамо косметски проблем мирним путем, да су то урадили са Луганском и Доњецком, односно са руским народом који живи у Украјини, и да су се определили за политику војне неутралности као што смо се ми определили, мислим да не бисмо имали овај глобални поремећај. Али то је њихова одлука. Само немојте сада да Украјина покушава све друге да увуче у сукоб са Русијом. Ви сте направили ту грешку, нећемо ми да плаћамо цену ваших грешака“, поручује наш саговорник.
Карта СССР - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2022
СРБИЈА
ИНФОГРАФИКА: Које земље бившег СССР-а нису признале Косово
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала