Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Одржан помен за жртве „Олује“ у Острогу

CC BY 2.0 / Peter Chovanec / Манастир Острог
Манастир Острог - Sputnik Србија, 1920, 06.08.2022
Пратите нас
У Горњем манастиру Острог данас је одржан помен за страдале у војној акцији „Олуја“, а служио га је протојереј-ставрофор Дарко Пејић.
Парастос жртвама, уз благослов митрополита црногорско-приморског Јоаникија, као и претходних година организовао је Српски национални савет Црне Горе.
Протојереј Пејић је у пригодној беседи казао да је наша црква православна и света и зато што чува вековно памћење, опрашта, али не заборавља, пренеле су „Српске новине“ у Црној Гори.
„Сваки пут када паднемо није само по себи страшно све док устајемо. Свети људи, а то су људи Цркве највише сметају онима који су у овоземаљском и ововековном блату, а ти исти имају потребу да и друге, пошто сами неће да изађу из блата, свуку у блато. Једино нас из блата може извући онај који је изнад блата, а то су свети, честити и побожни“, казао је Пејић и захвалио Српском националном савету Црне Горе који се, како истиче, труди и заједно са својом црквом опомиње и памти.
Председник Српског националног савета Момчило Вуксановић подсетио је на речи патријарха Порфирија да морамо да се клањамо и памтимо наше жртве – да памтимо, али да не злопамтимо.
„За будуће генерације морамо да оставимо наук да им се то не би дешавало, као што се то у претходном времену много пута дешавало српском народу. Ми смо опредељени да са нашим сународницима у Србији и Републици Српској чувамо традицију, историју и културу, и да будемо са њима и у вољи и у невољи“, казао је Вуксановић.
Штандови у Книну на обележавању Олује - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2022
РЕГИОН
Вашар усташтва у Книну на „прослави“ злочиначке „Олује“ /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала