- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Због чега филм о убиству српског краља осваја награде и Европу | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 06.08.2022
Пратите нас
У данашњој емисији истражујемо зашто је филмска прича о убиству српског краља у Марсељу изазвала толику пажњу у Европи, али и како су фаталне жене инспирисале неке од највећих светских сликара
Орбита културе 5. 8.
О феномену филма „Пуцњи у Марсељу“ који готово из дана у дан осваја награде на престижним европским и светским фестивалима – о недовољно познатим детаљима убиства српског краља и суђењу његовим убицама – за Спутњик говори редитељ филма и директор Филмског центра Србије Гордан Матић.
Како су фаталне жене послужиле као инспирација великим сликарима симболизма, зашто је поред тога што је привлачна, фам фатал и узнемирујућа појава у мушком универзуму – за „Орбиту културе“ објашњава Исидора Савић, историчарка уметности и кустос Музеја града Београда која је недавно, у галерији Надежда Петровић, у оквиру изложбе ,,Млади ’22“, одржала предавање „'Фам фатал': мит о фаталној жени у сликарству позног 19. века и његови преображаји“.
Шта нам о нама самима и нашој култури говори „Београдско четворојеванђеље“, прва књига штампана у Београду 4. августа 1552., пре тачно 470 година? Да ли смо поносни на податак да је Београд био једини град на Балкану који је у 16. веку имао штампарију у којој су штампане књиге на српскословенском језику и колико је важно подсетити сународнике на ове значајне датуме наше културе – за „Орбиту“ објашњава уредник у Библиотеци града Београда Љубица Ћоровић, а поводом излагања овог драгоценог документа у Галерији библиотеке.
О детаљима велике изложбе „Српско позориште у првом светском рату“ која би требало да буде отворена крајем године у нашем Културном центру у Паризу, о излагачким али и издвачаким плановима Музеја позоришне уметности разговарамо са директорком Музеја, некадашњом управницом Галерије „Сава Шумановић“ у Шиду – Весном Буројевић.
Да ли је случано у своја два филма радњу су амбијент београдског зоолошког врта, због чега је отварање ове оазе у центру града“ важан датум у његовом животу – нека су од питања за овогодишњег добитника награде Палићког фестивала, нашег прослављеног драмског писца Душана Ковачевића.
Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала