- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руска војска: У случају хаварије на нуклеарки Запорожје – последице ће бити веће него у Чернобиљу

© Sputnik / Konstantin Mikhalchevsky / Уђи у базу фотографијаНуклеарна електрана Запорожје
Нуклеарна електрана Запорожје - Sputnik Србија, 1920, 06.08.2022
Пратите нас
У случају да се на нуклеарној електрани Запорожје догоди хаварија, последице ће бити драстично веће него што је то био случај код нуклеарне електране у Чернобиљу или Фукушими, изјавио је начелник Националног центра за управљање одбраном Руске Федерације Михаил Мизинцев.
Како је објаснио, зона радијацијске контаминације обухватиће 5.300 квадратних километара, што значи да ће бити угрожена читаве области, а међу њима Кијевска, Запорошка, Харковска, Полтавска, Херсонска, Одеска, Николајевска, Кировоградска, Вињицка, Доњецка и Луганска, као и погранични региони Руске Федерације, Белорусијие, Молдавије, Бугарске и Румуниј,.

„Ситуација може драстично да се погорша и у случају лоших временских услова и уласка Јужноукрајинске нуклеарне електране (капацитета 3.000 мегавата) у зону могуће контаминације, али и складишта нуклеарног горива у нуклеарној електрани Чернобил, као и водених артерија. На тај начин би Црно море и Босфор на дуги период постали непроходни за бродове, а обале Турске, Грузије, Абхазије, Бугарске и Румуније постале контаминиране високим нивоом радијације“, упозорио је Мизинцев.

Такође је рекао и да гранатирање нуклеарке Запорожје од стране Кијева представља чин „нуклеарног тероризма“.
Он је уједно и позвао Уједињене нације, Међународну агенцију за нуклеарну енергију и остале међународне институције да „осуде злочиначке потезе кијевских власти и да предузму све неопходне мере како би блокирали све потенцијалне провокације када је реч о радиоактивним објектима у Украјину“.

Кијев припрема нове провокације са цивилима

Мизинцев је такође рекао и да власти у Кијеву планирају нове провокације за које намеравају да оптуже руске оружане снаге.
Према његовим речима, украјински војници минирали су мост преко реке Конка у Запорожју како би потом оптужили Русију за неселективно уништавање цивилне инфраструктуре.
Такође, украјинске снаге разместили су складиште миниције у обданишту у Харковској области, а све улазе у зграду минирала. Постављени су и ватрени положаји на крововима стамених града у Николајеву, док је цивилима забрањено да напуштају своје станове.
Мизинцев је казао и да Кијев планира да изведе крупну провокацију тако што ће 7. августа гађати цивилне објекте у предграђу Славјанска за време испоруке хуманитарне помоћи, а затим ће да оптужи Русију да је одговорна за то. Додао је и да су већ доведене екипе сниматеља које би требало све то за сниме како би потом те снимке објављивали на западним медијима.
Подсетио је и да Русија за време спровођења специјалне операције гађа искључиво војне објекте, да цивилни објекти нису мете, као и да руска војска пружа сву неопходну помоћ и подршку цивилима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала