- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Усијали се телефони на стовариштима: Ко није купио огрев, начекаће се

© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаУгаљ
Угаљ - Sputnik Србија, 1920, 06.08.2022
Пратите нас
Није лако бити као мрав из басне овог лета и на време набавити огрев. Многи кажу да могу само да свирају као цврчак, јер је пелет и угаљ тешко набавити, а и цена им је висока. Ни они који рачунају на топле радијаторе не знају да ли ће морати да се догревају на струју, која ће, већ је извесно, поскупети.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Ко има даљинско грејање плаћа током целе године, а најтеже је лети, кажу Беграђани, када уз грејање више плаћају и струју због клима уређаја.
"За стан од 65 квадрата потрошим негде око 15.000, 16.000 на Галеници, плус пута 12 месеци - израчунајте. То је много и њима и нама, држави увек мало, треба да се нађемо негде на половини, било би најпоштеније", рекао је редан анкетирани грађанин, пише РТС.
У Земуну су задовољни грејањем на гас, али брину да ли ће га бити довољно ове зиме.
"У најјачој сезони када је јануар, фебруар плаћали смо по 18.000-19.000, сада ће мало поскупети, али неће то бити страшно, 150 квадрата. Пелет никако али дрва су прескупа, али за случај баш да зафали, снаћи ћемо се", каже један Београђанин.
Ко може, размишља о алтернативном грејању, угаљ или дрва. Кубик дрва је прошле године коштао од пет до седам хиљада динара, а ове од 80 евра па навише. Најквалитетнији угаљ коштао је 23.000, а сада 42.000. Ако га нађете.
"Угаљ је тона 18 хиљада, страшно. Просечно мислим - кад би мешали угаљ и дрва,три тоне угља и једно четири метра дрва за стан од 70 квадрата за грејну сезону", напомиње суграђанин.
Грејање на пелет пре неколико година постало је прави хит. Многи су улагали и по неколико хиљада евра у котлове, а овај енергент је само од прошле године поскупео скоро двоструко. Пелет се ових дана продавао по цени од 45.000 за тону, али је Влада уредбом ограничила цену на 38.000 динара. Ко је успео да га нађе у јуну прошао је јефтиније.
"Купили смо пре два месеца, узели смо четири тоне, око 120.000, увек планирамо да нам остане и за следећу годину", каже анкетирана Београђанка.

Попис на стовариштима, чекају нову уредбу и цене

Осим што треба обезбедити повећу суму, треба и наћи дрва и угаљ. На многим стовариштима је попис, чекају се евентуалне нове уредбе и цене. На онима која раде, телефони не престају да звоне.
"Бановића нема и неће их бити у догледно време, тренутно што имамо у понуди то су Станари, цена Станара вам је 14.500 плус превоз, зависи где се вози и колико тона", напоменула је Смиља Чубровић са стоваришта огрева "Крека".
Купци се уписују, али ако овом динамиком угаљ буде стизао на стовариште, последњи са списка своју наруџбину добиће тек у јулу идуће године.
"Видите ову гомилу угља, то је дошло синоћ и до сутра нема, значи све што дође, прода се у року од два дана, али је ситуација таква да угља јако мало пристиже, из Бановића већ више од 20 дана немамо ништа, из Пљеваља исто тако, а нашег угља уопште нема у понуди. Једино што нам је преостало то је лигнит Станари и то је то, углавном узимају људи оно што има, нема избора", напоменула је Чубровићева.
И није проблем само недостатак енергената, нема ни радника који би секли стабла, утоваривали робу, возили камионе.
Према неким подацима, у Србији се на пелет греје око 100 хиљада домаћинстава, на дрва око 34 одсто. У Београду чак 49 одсто користи дрва и пелет за грејање.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала