- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Запад укључује стари метод у борбу против Русије – оживљава се концепт „Римланд“

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаПоглед на Москву
Поглед на Москву  - Sputnik Србија, 1920, 06.08.2022
Пратите нас
Запад намерава да се бори против Кине и Русије оживљавањем концепта „Римланд“ који је допринео победи у два светска и Хладном рату, пише аналитичар Мишел Гурфинкер у чланку за лист „Вол стрит џурнал“.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Лук стратешке сарадње који подржавају Сједињене Америчке Државе сада се простире од западне до источне Евроазије, формирајући одбрамбени океански 'Римланд' који се супротставља континенталним евроазијским силама Кини и Русији“, пише аналитичар.

По његовом мишљењу, турнеја америчког председника Џоа Бајдена по Блиском истоку и онлајн-самит четворочлане групе И2У2 (премијер Израела Јаир Лапид, индијски премијер Нарендра Мори, председник УАЕ Мухамед бин Зајед и председник САД Џо Бајден) сведоче о томе да западне земље развијају нови стратешки концепт.
Аналитичар подсећа да је група првобитно формирана за развој сарадње о економским и технолошким питањима, али је касније саветник шефа Беле куће за националну безбедност Џејк Саливан упоредио И2У2 са четвоространим дијалогом о безбедности “који представља индо-пацифички савез у настајању који чине САД, Јапан, Аустралија и Индија“.
Геополитичар Николас Спајкман је 1940. године разрадио сопствени геополитички концепт „Римланд“ који је описао у делу „Географија света“. Према тој теорији, континенталне империје (укључујући СССР и савез Москве и Пекинга) може да заустави и обузда зона које је под контролом Америке, а која се пружа од европске обале (западна и средоземна обала) преко Блиског истока (арапско-турско-персијски свет) до монсунских земаља (јужна и источна Азија).
У својим радовима „Америчка стратегија у светској политици“ (1942) и „Географија света“ (1944) Спајкман наглашава да кључну улогу у светској геополитици и утицају у Евроазији игра управ Римланд — појас територија који ће ограничавати утицај „срца света“, те да америчка спољна политика треба да буде усмерена на контролу ових територија и јачању америчког присуства и утицаја на њима.
Ова концепција је била уграђена у сва значајнија стратешка документа после 1945. године (Стратегија обуздавања СССР, Труманова доктрина, Маршалов план, Пактоманија) и неспорно је допринела хладноратовском тријумфу Америке.
Русија и Нато - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2015
Русија и НАТО – маратонска партија шаха
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала