- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Руски научници створили оптичка влакна за свемирске телескопе и хируршке ласере

© Sputnik / Igor Zarembo / Уђи у базу фотографијаFibra óptica (imagen referencial)
Fibra óptica (imagen referencial) - Sputnik Србија, 1920, 07.08.2022
Пратите нас
Истраживачи са Уралског федералног универзитета (УрФУ) који се налази у Јекатеринбургу направили су оптичко влакно способно да ради у окружењима са ултрависоким нивоом зрачења. То му омогућава да се користи у традиционалној електроници, али и у свемиру, као и у нуклеарним објектима и хирургији.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Како се предвиђа, такво оптичко влакно ће бити веома тражено у свемирским пројектима, пошто се може користити за стварање уређаја са заштитом од јаког јонизујућег космичког зрачења. Штавише, оптичко влакно развијено на Уралском федералном универзитету такође може да се интегрише у инфрацрвене свемирске телескопе, што ће омогућити замену масивних огледала и сочива – који примају и емитују зрачење од свемирских објеката. Научници претпостављају да ће животни век таквог оптичког влакна бити дужи од радног века самих телескопа.
Министарство науке и високог образовања Русије је за Спутњик објаснило да су ова нова оптичка влакна настала коришћењем АгБр-АгИ сребрног бромида и јодида монокристала, до којих су дошли научници УрФУ.
Истраживачи, чији су резултати објављени у часопису „Ортинал материјалс“, навели су да су применили компјутерски модел помоћу којег су успели да одреде оптималне услове за производњу хомогених инфрацрвених оптичких влакана, са јединственим карактеристикама. Када су своју теорију спровели у пракси, експеримент је потврдио валидност резултата.
„Користили смо монокристале система АгБр-АгИ за креирање оптичких влакана са најширим опсегом инфрацрвеног преноса: од 3 до 25 микрона. Транспарентност влакана достиже 70-75 одсто, што одговара теоретски могућим вредностима за кристале система АгБр-АгИ. Истовремено, оптички губици влакана достижу изузетно ниске вредности“, објаснила је Анастасија Јужакова, истраживач Лабораторије за технологију влакана и фотонику УрФУ.
Главни истраживач студије Лија Жукова нагласила је да ова оптичка влакна могу бити корисна у различитим областима, укључујући и медицину.
„Ово отвара перспективу коришћења светлосних водича направљених од добијених влакана у условима интензивног јонизујућег зрачења. То јест, не само у традиционалној области оптоелектронике, већ и у ласерској хирургији, ендоскопској и дијагностичкој медицини, у одређивању састава опасног нуклеарног отпада у свемиру“, закључио је главни истраживач и професор Катедре за физичку и колоидну хемију УрФУ.
Паук - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2022
РУСИЈА
Руски научници од паукове мреже направили хируршки конац - сензор за бактерије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала