- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Амнести интернешенел“ о извештају о Украјини: Приоритет ─ заштита цивила

© Depositphotos.com / IlfedeДокументи
Документи - Sputnik Србија, 1920, 07.08.2022
Пратите нас
Организација за људска права „Амнести интернешенел“ је, коментаришући свој извештај о злочинима украјинских трупа, саопштила да је њен приоритет заштита цивила.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Приоритет ‘Амнести интернешенела’у овом и било ком сукобу је обезбеђивање заштите цивила. Заиста, то је била наша једина сврха у објављивању овог најновијег истраживања“, наводи се у саопштењу организације, преноси Ројтерс.
„Амнести интернешенел“ напомиње да жали због бола и гнева изазваног њиховим саопштењем за јавност о злочинима украјинских војника. Међутим, организација је поново потврдила да не одустаје од података изнетих у извештају.
Према наводима организације, налази извештаја не значе да украјинске трупе не предузимају одговарајуће мере предострожности у другим деловима земље и не оправдавају дејства Русије.
„Амнести интернешенел“ је 4. августа објавио извештај у којем оптужује украјинске снаге за кршење међународних правних норми и војног права. У извештају се наводи да украјински војници размештају наоружање у школе и болнице, доводећи цивиле у опасност. Председник Украјине Владимир Зеленски осудио је овај извештај, док је генерални секретар „Амнести интернешенела“ Ањес Каламар бранила извештај.
„Амнести интернешенел“ је невладина организација. Њена мисија се састоји из „спровођења истраживања и предузмању мера у циљу спречавања и искорењивања грубих кршења људских права“. Организација добија финансијска средства од бројних влада и међународних структура. Међу њима су амерички Стејт департмент, британске власти и Европска комисија. Према извештајима медија, значајна средства овој организацији такође издваја амерички милијардер Џорџ Сорош преко своје Фондације за отворено друштво.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала