Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ко мора у болницу због ковида, а ко га преболи за три дана

© Sputnik / Алексей Сухоруков / Уђи у базу фотографијаКовид болница
Ковид болница - Sputnik Србија, 1920, 07.08.2022
Пратите нас
У ковид болници на Карабурми тренутно је 40 пацијената, док их је почетком јула било седморо. Сви тренутно хоспитализовани имају средње-тешку и тешку клиничку слику и од 40 до 90 година. Командант ковид болнице Карабурма доц. др Иво Удовичић каже да сви они имају тешке пнеумоније, али и придружене болести.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Доц. др Иво Удовичић рекао је да се тренутно три пацијента налазе у јединицама Интензивне неге, на контролисаној механичкој вентилацији и, како каже, имају доста придружених болести, а сада и тешку пнеумонију, те да су њихови животи угрожени и да је исход неизвестан.
„Тренутно је хоспитализовано 40 пацијената, то су све тешке пнеумоније. Ради се о старијој популацији која има придружене болести и која пије доста лекова. Они су иначе исцрпљени и њима ковид само доприносе да морају да се хоспитализују. Имамо и нешто млађих пацијената и они углавном долазе из других болница. То су нам две најугроженије групе према којима треба да водимо рачуна“, истиче Удовичић.
Што се тиче млађе, средње популације, радно способних, па чак и старијих који немају никакве придружене болести, додаје он, они ово преболе за три дана и ми за њих сада заиста не морамо водити толико рачуна у том смислу.
Указује да је епидемиолошка ситуација заиста неповољна што се тиче бројева, али да је добра вест то да је у последњих седам дана на територији града Београда забележен благи пад хоспитализованих пацијената.
„То је највероватније зато што је лето, што је све на отвореном простору са једне стране. Са друге стране је тако јер нам је добар део грађана Београда ван града и што већина грађана Србије користи годишње одморе ван Србије“, објашњава Удовичић.
Он указује да су због великог броја новозаражених случајева многе ковид амбуланте поново активиране те да се, уколико добијемо симптоме ковида, прво јавимо тамо.
„Сви који добију прве симптоме болести, који се не осећају добро треба да иду у ковид амбуланту на такозвану прву тријажу, да се тестирају, да се види да ли су они заиста ковид позитивни или не. Уколико јесу, а имају блажу клиничку форму болести и не захтевају хоспитализацију, они ту добију терапију, врате се кући уз савет да прате своје здравствено стање. Уколико се код њих у року од три, четири дана стање погорша они могу да иду право на тријажу и хоспитализацију у Батајницу јер су већ дефинисани као ковид пацијенти“, објашњава Удовичић.
Вакцинација је, додаје он, и даље остаје препорука.
„Резултати међународних студија су показали да је код вакцинисаних уколико се заразе мања смртност, присутна је лакша форма болести, и пост ковид много лакши“, навео је Удовичић, преноси РТС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала