https://sputnikportal.rs/20220807/korisni-trikovi-kako-da-prepoznate-pokvareno-jaje-1140840195.html
Корисни трикови како да препознате покварено јаје
Корисни трикови како да препознате покварено јаје
Sputnik Србија
Ако често кувате, сигурно вам се барем једном догодило да сте разбили јаје у посуду с другим састојцима, али је јаје било покварено и морали сте све да баците... 07.08.2022, Sputnik Србија
2022-08-07T22:13+0200
2022-08-07T22:13+0200
2022-08-07T22:13+0200
друштво
друштво
стил живота
исхрана
магазин
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/01/1a/1133688540_0:100:1921:1180_1920x0_80_0_0_4710d96260219d36a644996f4fe581e2.jpg
Нажалост, када су у питању јаја, није увек једноставно одредити колико су свежа јер заштитна непрозирна љуска скрива стварно стање беланцета и жуманцета.Како препознати јесу ли јаја лошаСве кутије и паковања за јаја која се продају морају да имају истакнут датум до када их је најбоље употребити. Као рок се узима раздобље од шест недеља након што је јаје стављено у кутију и припремљено за продају. То је свакако најлакши и најпоузданији начин за проверу јесу ли јаја још увек добра за јело.Што ако нема истакнутог рока трајања?Ако немате истакнут рок трајања, понекад је могуће одредити да ли је јаје покварено мирисањем. Јаја не би требала да имају никакав посебан мирис, али ако осетите лагани мирис сумпора, нешто није у реду. Уколико нисте сигурни, разбијте јаје на чисти тањир како бисте га добро помирисали. Ако има оштар мирис, баците га и темељно оперите тањир.Свеже јаје мора имати јарко жуто или наранџасто жуманце и густо беланце. Ако је јаје покварено, жуманце ће бити блеђе, а беланце течно. Чистија, али и забавнија метода је тест плутања.Ово није мит – свјежа јаја ће потонути, а покварена плутати на врхуЈедноставно напуните чинију хладном водом из славине и ставите у њу јаја. Ако потону на дно и превале се на једну страну, свежа су и добра за јело. Покварено ће јаје плутати јер се у њему током времена накупило ваздуха. Сва јаја која не потону на дно треба бацити, пише Индекс.Шта је с чувањем тврдо куваних јаја?Друга је прича када су у питању тврдо кувана јаја. Она имају далеко краћи рок трајања од сирових јер је процес кувања уклонио заштитни спољни слој љуске и учинио их пропуснијим и осјетљивијим на бактерије и друге загађиваче. Тврдо кувана јаја у фрижидеру могу стајати до недељу дана ако су остала у љусци или око пет дана ако су огуљена. Пазите да јаја ставите у фрижидер најкасније два сата од кувања.
https://sputnikportal.rs/20210822/novi-trik-za-ljuscenje-jaja-osvojio-internet-1128668617.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/01/1a/1133688540_106:0:1813:1280_1920x0_80_0_0_2d3b2b19b767654c1b8df6621b374ffa.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
друштво, стил живота, исхрана, магазин
друштво, стил живота, исхрана, магазин
Корисни трикови како да препознате покварено јаје
Ако често кувате, сигурно вам се барем једном догодило да сте разбили јаје у посуду с другим састојцима, али је јаје било покварено и морали сте све да баците у смеће.
Пратите Спутњик и на летовању
Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com
Нажалост, када су у питању јаја, није увек једноставно одредити колико су свежа јер заштитна непрозирна љуска скрива стварно стање беланцета и жуманцета.
Како препознати јесу ли јаја лоша
Све кутије и паковања за јаја која се продају морају да имају истакнут датум до када их је најбоље употребити. Као рок се узима раздобље од шест недеља након што је јаје стављено у кутију и припремљено за продају. То је свакако најлакши и најпоузданији начин за проверу јесу ли јаја још увек добра за јело.
Што ако нема истакнутог рока трајања?
Ако немате истакнут рок трајања, понекад је могуће одредити да ли је јаје покварено мирисањем. Јаја не би требала да имају никакав посебан мирис, али ако осетите лагани мирис сумпора, нешто није у реду. Уколико нисте сигурни, разбијте јаје на чисти тањир како бисте га добро помирисали. Ако има оштар мирис, баците га и темељно оперите тањир.
Свеже јаје мора имати јарко жуто или наранџасто жуманце и густо беланце. Ако је јаје покварено, жуманце ће бити блеђе, а беланце течно. Чистија, али и забавнија метода је тест плутања.
Ово није мит – свјежа јаја ће потонути, а покварена плутати на врху
Једноставно напуните чинију хладном водом из славине и ставите у њу јаја. Ако потону на дно и превале се на једну страну, свежа су и добра за јело. Покварено ће јаје плутати јер се у њему током времена накупило ваздуха. Сва јаја која не потону на дно треба бацити,
пише Индекс.
Шта је с чувањем тврдо куваних јаја?
Друга је прича када су у питању тврдо кувана јаја. Она имају далеко краћи рок трајања од сирових јер је процес кувања уклонио заштитни спољни слој љуске и учинио их пропуснијим и осјетљивијим на бактерије и друге загађиваче. Тврдо кувана јаја у фрижидеру могу стајати до недељу дана ако су остала у љусци или око пет дана ако су огуљена. Пазите да јаја ставите у фрижидер најкасније два сата од кувања.