- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Корисни трикови како да препознате покварено јаје

CC0 / Pixabay / Јаја
Јаја - Sputnik Србија, 1920, 07.08.2022
Пратите нас
Ако често кувате, сигурно вам се барем једном догодило да сте разбили јаје у посуду с другим састојцима, али је јаје било покварено и морали сте све да баците у смеће.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Нажалост, када су у питању јаја, није увек једноставно одредити колико су свежа јер заштитна непрозирна љуска скрива стварно стање беланцета и жуманцета.

Како препознати јесу ли јаја лоша

Све кутије и паковања за јаја која се продају морају да имају истакнут датум до када их је најбоље употребити. Као рок се узима раздобље од шест недеља након што је јаје стављено у кутију и припремљено за продају. То је свакако најлакши и најпоузданији начин за проверу јесу ли јаја још увек добра за јело.

Што ако нема истакнутог рока трајања?

Ако немате истакнут рок трајања, понекад је могуће одредити да ли је јаје покварено мирисањем. Јаја не би требала да имају никакав посебан мирис, али ако осетите лагани мирис сумпора, нешто није у реду. Уколико нисте сигурни, разбијте јаје на чисти тањир како бисте га добро помирисали. Ако има оштар мирис, баците га и темељно оперите тањир.
Свеже јаје мора имати јарко жуто или наранџасто жуманце и густо беланце. Ако је јаје покварено, жуманце ће бити блеђе, а беланце течно. Чистија, али и забавнија метода је тест плутања.

Ово није мит – свјежа јаја ће потонути, а покварена плутати на врху

Једноставно напуните чинију хладном водом из славине и ставите у њу јаја. Ако потону на дно и превале се на једну страну, свежа су и добра за јело. Покварено ће јаје плутати јер се у њему током времена накупило ваздуха. Сва јаја која не потону на дно треба бацити, пише Индекс.

Шта је с чувањем тврдо куваних јаја?

Друга је прича када су у питању тврдо кувана јаја. Она имају далеко краћи рок трајања од сирових јер је процес кувања уклонио заштитни спољни слој љуске и учинио их пропуснијим и осјетљивијим на бактерије и друге загађиваче. Тврдо кувана јаја у фрижидеру могу стајати до недељу дана ако су остала у љусци или око пет дана ако су огуљена. Пазите да јаја ставите у фрижидер најкасније два сата од кувања.
Јаја - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2021
Нови трик за љушћење јаја освојио интернет
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала