- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Купци да користе „тест њуха“: Трговински ланци уклањају рокове трајања с производа

CC0 / Pixabay / Колица у продавници
Колица у продавници - Sputnik Србија, 1920, 07.08.2022
Пратите нас
„Вејтроз“ (Waitrose) се придружио појединим трговинским ланцима у Великој Британији који су одлучили да укину препоручени рок трајања на стотинама производа. Као и други, на то се одлучио у покушају решавања глобалног проблема бацања хране.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Вејтроз“ ће почетком септембра уклонити ознаку „најбоље употребити до“ с готово 500 артикала свеже хране - укључујући воће и поврће и собне биљке.

Разлика у ознакама

Ознака „употребити до“ односи се на датум до којег се лако кварљива храна може сигурно кувати и конзумирати. С друге стране, натпис „најбоље употребити до“ односи се на период када је производ најбољег квалитета, укуса и текстуре.
У Великој Британији трговачки ланци „Теско“ и „Маркс и Спенсер“ такође су укинули препоручени рок трајања за неке своје производе. Добротворна организација „Вејст енд рисорсис екшн програм“ наводи како се сваке године у Великој Британији баци 4,5 милиона тона јестиве хране.
Кетрин Дејвид, једна од вођа организације, наводи:
„Расипање хране утиче на све већи раст цена основних намирница. Рок трајања за свеже намирнице попут воћа и поврћа је непотребан и ствара отпад од хране која је још добра за јело.“
У јануару ове године британски трговачки ланац „Морисонс“ је најавио како ће да уклони рокове трајања са 90 одсто млека властите робне марке и тако подстаћи купце да користе „тест њуха“ пре него што производ баце у отпад, преноси Б92.

Шта мења Европска унија

Европска комисија ће до краја 2022. предложити ревизију правила ЕУ о означавању датума у склопу своје стратегије „од поља до стола“. Чинећи то, Комисија настоји да спречи расипање хране повезано са неразумевањем и/или злоупотребом ових ознака, истовремено осигуравајући да све предложене промене задовољавају потребе потрошача за информацијама и не угрожавају безбедност хране.
Студија коју је провела Европска комисија (2018.) процењује да је до 10 одсто од 88 милиона тона отпада од хране који се годишње произведе у ЕУ повезано са означавањем датума.
Прва промена у новом закону биће усмерена на храну која има посебно дуг рок трајања. Наиме, ако се правилно складишти, храна с посебно дугим роком трајања неће имати ознаку „употребити до...“ која означава крајњи препоручени датум до којега се може конзумирати. Реч је о производима попут пиринча, тестенине, кафе и уља.
Друга промена тиче се ознаке „најбоље употребити до…“, коју би требало изоставити или заменити другом ознаком као нпр. „често добро и након...“ Међутим рок употребе остаће за свежу храну као што је месо, риба и друга кварљива роба.
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала