- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Злочин на Петровачкој цести: Помен Србима из избегличке колоне које је убила хрватска авијација

© Фото : Спутњику уступио РТРСГодишњица страдања цивила у „Олуји“ на Петровачкој цести
Годишњица страдања цивила у „Олуји“ на Петровачкој цести - Sputnik Србија, 1920, 07.08.2022
Пратите нас
У месту Јањиле на Петровачкој цести данас је служен парастос и положени венци код спомен-крста, где је хрватска авијација пре 27 година током војно-полицијске акције „Олуја“ бомбардовала српске избегличке колоне.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Мученичка је ова Петровачка цеста, овде су страдала деца, жене и немоћни. Ово је цеста туге и смрти, али биће и цеста Васкрсења на којој ће наше неугасло сећање надживети зло оних који су сејали смрт“, рекао је епископ бихаћко-петровачки Сергије после парастоса који је служио, преноси Срна.
Директор Документационо-информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац који је данас присуствовао парастосу рекао је за Срну да су на данашњи дан на Петровачкој цести страдали невини цивили у избегличкој колони која је ишла из Лике и северне Далмације.
„Овом цестом је прошло око стотину хиљада избеглица и баш на данашњи дан пре 27 година је хрватски авион гранатирао избегличку колону у којој су били све цивили“, подсетио је Штрбац.
Он наводи да тада на лицу места страдало десеторо људи, међу којима је четворо деце, девојка од 20 година, а неколико десетина Срба је тешко рањено, након чега је двоје преминуло.
Штрбац позива све оне који су рањени на Петровачкој цести да се јаве „Веритасу“ да би се уврстили у оштећене.
„Не сме нико и никада заборавити злочин који се десио на Петровачкој цести, као и сви други злочини који су се десили над Србима“, истакао је Штрбац.
Он наводи да је оптужница Суда у Београду за злочин на Петровачкој цести против хрватских официра позитивна ствар која се десила.
Данас су на Петровачку цесту дошли и Личани који су били у колони тада кад је била бомбардована, српски повратници у Босански Петровац, начелник општине Дринић Драго Ковачевић, председник Скупштине општине Босански Петровац Немања Давидовић, председник општине Земун Гаврило Ковачевић и шеф Конзуларне канцеларије Републике Србије у Дрвару Југослав Ђорђевић.
Документи - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2022
СРБИЈА
Подигнута прва оптужница за ратне злочине у акцији „Олуја“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала