- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Блумберг: Јужна Европа тајно купује нафту из Русије

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаТанкери са нафтом у Краснодарском крају
Танкери са нафтом у Краснодарском крају - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2022
Пратите нас
Европске државе на југу региона и на Средоземљу тајно купују руску нафту, јачајући потражњу за угљоводоницима из Русије, док истовремено опада куповина из држава северне Европе, пише Блумберг, позивајући се на податке о кретању танкера.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Агенција наводи да је у седмици завршеној 5. августа обим испорука сирове нафте са руских извозних терминала на Балтичком и Црном мору у италијанске луке достигао седмонедељни максимум.
Осим тога, Шпанија је први пут од априла купила партију нафте „Уралс“, иако је, према писању агенције, испорука извршена из Казахстана. Такође је први пут од фебруара Грчка купила руску нафту, док су Бугарска и Румунија повећале куповину угљоводоника из Русије до 255.000 барела дневно.
Поред европских земаља, куповина је порасла и у Турској – на највише вредности за шест недеља.
Нафтни танкери - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
РУСИЈА
Блумберг: Танкери који су превозили иранску нафту прешли на транспорт руске сировине
Блумберг оцењује да је раст потражње руске нафте у низу европских земаља указује на високе ризике од кршења режима санкција уведеног Русији, који предвиђају, између осталог, одустајање од куповине сирове нафте од децембра 2022. године.
Агенција процењује да се укупне испоруке руске сирове нафте европским потрошачима тренутно процењују на око 1,38 милиона барела дневно, што је највише у последњих пет недеља, али ниже од обима пре специјалне операције од 1,85 милиона барела дневно.
После почетка војне специјалне операције Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине Запад је појачао санкциони притисак на Москву. Неке земље су објавиле о замрзавању руске имовине, многи брендови су напустили Русију. Европска унија је увела већ шест пакета санкција, укључујући ембарго на руски угаљ и нафту. Међутим, то се показало као проблем за сам Запад, јер је изазвао нагли раст инфлације и цена хране и бензина.
Састанак лидера ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2022
РУСИЈА
Лидери ЕУ постигли договор: Ембарго на две трећине увоза руске нафте
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала