- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Дозлогрдила им поскупљења: Брачни пар нашао идеално место у стану за производњу струје /фото/

CC0 / Pixabay / Соларни панели
Соларни панели - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2022
Пратите нас
Стопа инфлације у Аустрији прошлог месеца била је на рекордном нивоу од 9,2 одсто, највишем у протеклих 47 година. Најављено је да ће у септембру поскупети електрична енергија и гас, па су поједини Аустријанци почели да се „сналазе“.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Анкета је показала да је две трећине Аустријанаца не само забринуто, већ и врло песимистично по питању трошкова живота у следећих годину дана.
Како пишу аустријски медији, сва та неизвесност и стално „бомбардовање“ грађана с поскупљењима многима је дозлогрдило, па тако и младој, иновативној породици Претенхофер из Беча, пренео је „Вечерњи лист“.

Соларно постројење на тераси

Након што је брачни пар Сабине (40) и Михаел (42), који има двогодишњег сина, чуо за ново поскупљење струје и гаса, одлучио је да на својој тераси постави соларно постројење, објавио је лист „Хојте“.
Према њиховом прорачуну, сваки сунчани сат произведен на њиховој „балконској електрани“ значи уштеду у кућној благајни.

„Годишње потрошимо око 2.400 кW/сати струје. Четвртину од тога ћемо убудуће сами да произведемо помоћу наша два соларна панела“, изјавила је Сабине Претенхофер.

Додала је како ће се инвестиција од уложених 500 евра за соларне панеле, вратити за отприлике пет година, а вероватно и знатно брже с обзиром на растуће цене енергената.
„Сами смо монтирали постројење да би уштедели и на трошковима монтаже. Били смо изненађени како је то заправо једноставно“, навео је њен супруг.
Напоменуо је како су одмах, након што су обавестили мрежног оператора, укључили постројење.
Брачни пар из Беча се нада да ће њихов пример следити и друге породице. Убрзо су почела да им пристижу и многобројна питања преко друштвених мрежа људи који су се интересовали где могу да купе такво соларно постројење.
Вест о домишљатом и сналажљивом брачном пару из Беча доспела је и до надлежних за енергетска питања, који су заинтересованима поручили да „неће субвенционисати балконске електране“, уз образложење да за такав вид соларних панела не постоји финансијска подршка, јер произведена струја не иде у јавну мрежу оператора, већ се одмах потроши.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала