- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Суша – угрожен речни саобраћај, (пољо)привреда и снабдевање питком водом | Енергија Спутњика

© Tanjug / NENAD MIHAJLOVICНиво Дунава код Новог Сада опао је за два метра
Ниво Дунава код Новог Сада опао је за два метра - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2022
Пратите нас
Констатација да нам због суше прети жеђ можда је преурањена, али водом се већ вековима, а посебно последњих деценија, нерационално газдује.
Већина европских земаља тренутно се суочава са несташицом питке воде. Проблем воде све је присутнији на целој планети. Најочигледнији ефекат суше је у све бројнијим и по последицама страшнијим ефектима пожара који харају у Европи, Аустралији, САД…
Проблем са мањком воде – не само за пиће већ и за комфоран живот (становање у зградама и модерним кућама немогуће је без велике потрошње воде за купање, прање посуђа и веша, испирање тоалета и слично), потрошњу у привреди, посебно пољопривреди, енергетици и саобраћају – приписује се климатским променама. Али, човек је изградњом неких објеката, на пример малих хидроцентрала, угрозио систем размене воде у природи.
Када је у питању решавање проблема са мањком доступних количина воде – пуно се прича, а мало ради. Неодговорно газдујући водним ресурсима, човек је угрозио живи свет на планети.
Данас смо суочени са водостајима река на критичном минимуму, што отежава пловидбу, али и производњу електричне енергије. Пољопривредни усеви вапе за водом, а приноси су угрожени. Високе температуре овог лета упозоравају да се проблем воде што пре мора озбиљно схватити.
О томе шта нам је чинити и како се убудуће морамо понашати да се овај проблем најпре ублажи, а потом елиминише у емисији „Енергија Спутњика“ разговарају Јелица Путниковић и Данијела Божанић, стручњак за климатске промене.
Енергија Спутњика, 08.08.2022.
Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког понедељка у 21.00.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала