- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Како проверити да ли послодавац уредно уплаћује доприносе

CC0 / Pixabay / Жена за лаптопом
Жена за лаптопом - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2022
Пратите нас
Колико стажа имамо и да ли послодавац уредно уплаћује доприносе за пензијско и инвалидско осигурање не занима само оне који су пред пензијом. Млади чешће мењају посао, раде и под уговором о делу, а оно што је написано не значи и да се испуњава.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Како може да се провери да ли је све уредно уплаћивано и да ли за то мора да се иде на шалтер ПИО фонда?
Директор Сектора за остваривање права у ПИО фонду Владимир Станковић изјавио је да тај фонд генерише податке о почетку и престанку радног односа и о исплаћеним накнадама.
Наводи да би с времена на време, ипак, требало и грађани да проверавају да ли су подаци ажурни, јер од њих зависи остваривање и неких других права — поред пензије, ту је и остваривање права из области здравствене заштите, осигурање за случај незапослености, остваривање права из области социјалне заштите...

Које су обавезе послодавца

Већина грађана, напоменуо је Станковић за РТС, мисли да нема потребе сами да проверавају да ли су подаци ажурни. И не би требало када би послодавци увек измиривали своје обавезе.
„Две су основне обавезе послодавца: Када се неко радно ангажује да се пријави на осигурање, то се врши електронским путем, и послодавац мора примерак да покаже односно да дâ запосленом. То се често не ради, али од тога све зависи. Послодавац мора годишње да изда потврду о исплаћеним средствима на основу ангажовања. Да се то ради, не би било каснијих проблема", навео је Станковић.
На питање да ли треба чувати месечне и годишње листиће о платама, Станковић је одговорио да би требало.
„Треба да се чува као документација из радно-правног односа. Може да користи једног дана ради уклапања података“, напоменуо је Станковић.

За проверу података потребан ПИН код

Да бисте имали увид у своје податке, довољно је једном да се појавите на шалтеру ПИО фонда, где ће вам се дати ПИН код. Са тим кодом на сајту ПИО фонда можете проверити своје податке. За то вам је довољна лична карта.
Досад је издато око 200.000 пин кодова.
„Мора да прође неко време да се људи навикну на такве ствари. Држава прелази на електронско пословање. За масу управних поступака странка не подноси доказе, већ се електронским путем преузимају. Идемо у корак са светом, али треба људи да се навикну и имају у виду да су то подаци који се електронски генеришу и треба их повремено контролисати“, казао је Станковић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала