- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Нападом на Запорошку електрану Кијев узима за таоце читаву Европу

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2022
Пратите нас
Нападом на Запорошку нуклеарну електрану, Кијев фактички узима за таоце целу Европу, наводи се у коментару портпаролке руског Министарства спољних послова Марије Захарове.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Руска страна већ одавно, преко различитих линија и на различитим нивоима, позива међународну заједницу да одлучно осуди непрестане војне нападе које кијевски режим жестоко наноси на Запорошку нуклеарну електрану... Они (Кијев) као мете нису изабрали само народе Русије и Украјине. Они фактички узимају за таоце целу Европу и, по свему судећи, спремни су да је ‘запале’ зарад својих нацистичких идола“, наводи се у коментару.
Захарова истиче да се не може занемарити очигледно: „ситуација сваким даном постаје све опаснија“.
Такође је напоменула да Министарство редовно шаље организацији ИАЕА ажуриране информације са терена, што се огледа у информационим циркуларима агенције.
„Усмеравајући артиљерију на функционалне реакторе и складишта истрошеног нуклеарног горива, Украјинци самим тим гађају и себе“, додаје портпаролка.
Према њеним речима, Москва констатује спремност генералног директора ИАЕА Рафаела Гросија да посети Запорошку електрану, упркос претходно неуспешној посети.
Осим тога, дипломата је нагласила да је неуспела посета генералног директора ИАЕА Запорошкој електрани у потпуности одговорност Кијева.
„Сматрамо да је потребно да поново подсетимо да је још пре неколико недеља руска страна урадила све што је било потребно за успешну посету. Чињеница да међународна мисија није одржана је у потпуности на савести Кијева“, констатовала је Захарова.
Портпаролка сматра да је Кијеву од користи што шеф ИАЕА није посетио станицу и није могао да забележи одговорност Украјине за насталу ситуацију.
„Јер, након што међународни стручњаци и руководство Агенције све виде својим очима, неће бити сумње у одговорност Кијева за нападе и све друге злочине почињене над електраном и њеним особљем“, истакла је она.
Украјинска војска је гађала из вишецевних бацача ракета „Ураган“ нуклеарну електрану Запорожје у Енергодару. Фрагменти и ракетни мотор пали су на око 400 метара од погонске јединице станице. Приликом приближавања енергетским блоковима, ракета је избацила фрагментациону муницију. У погођеном подручју нашло се суво складиште истрошеног нуклеарног горива и пункт аутоматизоване контроле радијационе ситуације. Ударни елементи оштетили су зграде управе и територију складишта.
Директор ИАЕА Рафаел Гроси раније је изразио забринутост због ракетирања нуклеарне електране у Запорожју. Према његовим речима, војна дејства која доводе безбедност Запорошке нуклеарке у опасност су „апсолутно неприхватљива и морају се спречити по сваку цену“. Гроси је истакао да је спреман да предводи мисију експерата ИАЕА за безбедност, заштиту и заштитне мере у нуклеарним електранама. Од почетка специјалне операције, украјинске снаге су више пута покушавале да нападну територију нуклеарне електране. У више артиљеријских напада на територији електране избио је пожар и прекинута два далековода неопходна за рад агрегата. У нуклеарки је без струје део опреме блока број 3, а смањена је произведена снага блока број 4.
Нуклеарна електрана Запорожје се налази на левој обали Дњепра, у близини града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и капацитету. Станица има шест енергетских блокова ВВЕР-1000, сваки капацитета 1 гигават.
Електрану од марта чува руска војска. Министарство спољних послова Русије истакло је оправданост преузимања контроле над електраном од стране руске војске у смислу спречавања цурења нуклеарних и радиоактивних материјала. Министарство је такође подсетило да станицу тренутно контролише украјински оператор.
Запорошка нуклеарка у Енергодару - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2022
РУСИЈА
Руска војска: Кијев извршио нови акт нуклеарног тероризма у Запорошкој нуклеарки
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала