- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Није лоше бити упућен: Нови скандал на фестивалу – траже промену термина за филм Душка Ковачевића

© Фото : Уступљено СпутњикуСцена из филма „Није лоше бити човек“ Душана Ковачевића
Сцена из филма „Није лоше бити човек“ Душана Ковачевића - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2022
Пратите нас
Продукцијска кућа „Арт енд попкорн“ затражила је од организатора Фестивала филмског сценарија у Врњачкој Бањи да „обавести јавност у што хитнијем року о новом, адекватном термину приказивања филма Душана Ковачевића 'Није лоше бити човек' како би то остварење било приказано публици која то заслужује“.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

У саопштењу које је потписао Мирослав Могоровић продуцент филма „Није лоше бити човек“ наводи се да је за „неупућене у које спадају и организатори фестивала посвећеног филмском сценарију под тенденциозним називом 'Једини прави фестивал филмског сценарија', Душан Ковачевић највећи живи српски драмски аутор и сценариста, као и једини редовни члан Српске академије наука и уметности из области филмске уметности“.
„Када смо од стране организатора Фестивала филмског сценарија у Врњачкој Бањи обавештени о термину приказивања филма Душана Ковачевића 'Није лоше бити човек' (понедељак у 16 часова!), мислили смо да је у питању само резултат њиховог незнања и несналажења у комплексном свету организације филмских фестивала. Нисмо хтели да реагујемо не желећи да им придајемо већи значај од оног који имају и заслужују у беспућима културне бирократије. Нисмо схватали тенденциозну размеру уништавања аутора којима је Фестивал посвећен“, пише у саопштењу.
Могоровић у саопштењу наводи да је „по одбијању неких колега да прихвате такво понижење, али и изјава одговорних бирократа са Фестивала у којима се њихов став правда његовим нереаговањем на понуђени термин приказивања, схватио да је потребно да јавно тражи од организатора коригују термин приказивања филма Душана Ковачевића.
Ушао мајмун у тенак - Sputnik Србија, 1920, 07.08.2022
КУЛТУРА
„Ушао мајмун у тенак“: Душан Ковачевић о моћним стогодишњацима који уништавају цивилизацију
„Такође осећамо потребу да обавестимо директора Културног центра Врњачка Бања који у својим изјавама прети тужбама позивајући се на неке параграфе закона о кинематографији, да ћемо преко релевантних удружења филмских продуцената покренути код Министарства културе и информисања Републике Србије иницијативу за адекватно тумачење ових чланова закона. Сигурни смо да намера Министарства није да омогући бесплатно уступање филмова фестивалима који за приказивање тих филмова наплаћују улазнице, истовремено узимајући помоћ Министарства за организацију Фестивала. Филмске фестивал чине филмови а не бирократија“, наводи се у саопштењу.
Претходно су продуценти филмова „Усековање“ и „Мрак“ због неадекватног термина приказивања већ повукли своје филмова са фестивала у Врњачкој Бањи.
Фестивал филмског сценарија одржаће се од 12. до 16. августа у Врњачкој Бањи, преноси Танјуг.
филм Мрак - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2022
КУЛТУРА
Режисер повукао филм о мартовском погрому са Фестивала у Врњачкој Бањи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала