- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Нова провокација: Застава Црне Горе пројектована на зиду Цетињског манастира

© Sputnik / Бобан НововићЦетињски манастир
Цетињски манастир - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2022
Пратите нас
На Цетињу су синоћ настављене провокације. На зидовима манастира пројектована је застава Црне Горе, а група грађана је то испратила аплаузом. Претходно су, током викенда, Цетињани качили црногорску заставу на ограду овог верског објекта.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Прикажи преко целог екранаИзађи из режима целог екрана
Реакција Цетињана уследила је након што је у суботу поднета кривична пријава против монахиње С.С. због сумње да је наводно скинула и бацила заставу Црне Горе, чиме је, како се наводи, извршила повреду угледа црногорске државе.
Овим поводом огласио се и министар спољних послова у Влади Црне Горе Ранко Кривокапић, иначе један од најжешћих противника потписивања Темељног уговора између државе и Српске православне цркве.
Он је на Твитеру написао да ће застава Црнојевића бити враћена да буде барјак обновљене независне Црне Горе.
"Враћена Држави, а биће враћена и на Цетињски манастир на ком се од његовог првог дана вијорила. Нека не тумаче нашу културу и доброту као слабост - врнут'' ћемо што је наше”, рекао је Кривокапић.
Плато испред Цетињског манастира обишао је митрополит неканонске Црногорске православне цркве Михаило.
"Полусвет који држи барјаке као чланске карте држи час Црној Гори како ваља и како не ваља", поручио је овим поводом лидер Уједињене Црне Горе Горан Даниловић.
Он је рекао и како су неки “за туђи сендвич и бидон нафте спремни да гурну нови угарак у темељ црквене и нецрквене Црне Горе”.
Даниловић је рекао да се државна застава “користи као пешкир по оградама”, што је у супротности са законом.
“Зар није довољно што је градоначелник Подгорице у различитим облицима качи на сваки стуб расвете, на стубове од струје, растегне и разапне на канапе изнад булевара и тако држи од маја до краја јула на температурама које их изобличе често до непрепознавања. Је ли то патриотизам”, упитао је Даниловић на Фејсбуку (Активности „Мета“ (друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм) забрањене су у Русији као екстремистичке)
Људи, каже Даниловић, имају законску обавезу да поштују државну заставу али нико нема обавезу да је воли.
“Начин на који је усвојена и време када је то урађено трајно су поделили народ јер је, с правом, огроман број њих сматра креацијом Ранка Кривокапића која ничим не подсећа на славну, па ни симболичку, историју Црне Горе. Ипак, иако је тако, све док је државна застава, и они који је воле морали би је чувати од својих често јадних порива”, рекао је лидер УЦГ.
Даниловић је оптужио портале да су посејали “сушто и лажљиво зло” поводом случаја монахиње која је јуче уклонила и бацила државну заставу.
“Монахињу је ваљало тражити, наћи и распети испред Манастира или Биљарде? Те исте монахиње, међутим, већ деценијама украшавају и обнављају некада запуштене манастире широм Црне Горе, оживљавају душу једне несрећне државе која је деценијама пре уместо државних застава по оградама, китила манастире и црквишта стадима коза, животињским изметом и депонијама смећа", истакао је он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала