- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Нови Путинов указ: Банке могу да обуставе пословање у валути земаља које су замрзле њихову имовину

© Sputnik / Мария ДевахинаЗграда Централне банке Русије
Зграда Централне банке Русије - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2022
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин потписао је указ о привременом поступку за испуњавање девизних обавеза по уговорима о банкарском депозиту и обавеза по обвезницама које емитују стране организације. Документ је објављен на званичном порталу за правне информације.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Руске банке, којима је након увођења санкција замрзнута имовина у страној валути у иностранству, моћи ће да обуставе извршавање обавеза у овој валути до укидања рестриктивних мера. Напомиње се да се такође могу замрзнути пренос и издавање средстава.
Осим тога, Банка Русије је добила право да одређује максималну провизију за девизне трансфере банкама које су потпале под санкције, наводи се у указу.
Централна банка ће такође моћи да одређује премије ризика у зависности од емитента валуте.
„Планирано је да се доплате на кредите и зајмове правним лицима у страној валути... диференцирају у зависности од еминента валуте (пријатељске или непријатељске земље)“, наводи се у саопштењу регулатора.
Истовремено се објашњава се да ће се и висина доплата такође разликовати у зависности од тога да ли зајмопримац има девизне приходе за испуњавање обавеза.
Сходно указу, санкционисане компаније могу да отварају посебне рачуне за испуњавање обавеза према нерезидентима по еврообвезницама.
Крајем јула „Форбс“ је, позивајући се на изворе, саопштио да Банка Русије са учесницима на тржишту разговара о механизму формирања курса долара и евра у случају прекида трговања овим валутама на Московској берзи. То се може догодити ако под санкције потпадне Национални клириншки центар.
Графити за подршку рубље у Санкт Петербургу - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2022
ЕКОНОМИЈА
Могу ли јака рубља и руске обвезнице бити интересантнe страним инвеститорима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала