- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин и Пашињан разговарали о Нагорно Карабаху

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаПремијер Јерменије Никол Пашињан и председник Русије Владимир Путин
Премијер Јерменије Никол Пашињан и председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2022
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин разговарао је са јерменским премијером Николом Пашињаном о ситуацији око Нагорно Карабаха и питањима безбедности на јерменско-азербејџанској граници, преноси прес-служба председника Русије.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Председник Руске Федерације Владимир Путин разговарао је телефоном са премијером Републике Јерменије Николом Пашињаном. Разматран је развој ситуације око Нагорно Карабаха, као и питања осигурања безбедности на јерменско-азербејџанској граници“, наводи се у саопштењу.
Напомиње се да је у овом контексту потврђена важност спровођења свих одредби споразума између лидера Русије, Јерменије и Азербејџана од 9. новембра 2020. године, 11. јануара и 26. новембра 2021. године.
Прес служба додаје да је разговор одржан на иницијативу јерменске стране.
Крајем септембра 2020. У Нагорно Карабаху обновљена су борбена дејства која су била наставак дугогодишњег сукоба и у коме је страдало много цивила. Баку и Јереван међусобно су се оптуживале за избијање сукоба. Стране су неколико пута покушавале да постигну примирје, али је успешан био покушај постигну 10. новембра. Лидери Русије, Азербејџана и Јерменије, Владимир Путин, Илхам Алијев и Никол Пашињан, потписали су тада заједничку изјаву о потпуном прекиду борбених дејстава у Нагорно-Карабаху. Како се наводи у изјави, један део региона прелази под контролу Азербејџана, стране ће разменити заробљенике, а руске мировне снаге биће распоређене дуж контакт линије и дуж Лачинског коридора који повезује Карабах са Јерменијом.
У среду 3. августа дошло је до нове рунде напетости. Министарство одбране Русије саопштило је да су азербејџанске оружане снаге прекршиле примирје у зони сукоба, у области висоравни Сарибаба. Министарство је додало да команда руског мировног контингента, заједно са представницима азербејџанске и јерменске стране, предузима мере за стабилизацију ситуације.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала