- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Велики затвор на отвореном у коме криза никада није престајала

© AP Photo / Adel HanaПалестинска кућа у избегличком кампу у појасу Газе у рушевинама, након израелског напада
Палестинска кућа у избегличком кампу у појасу Газе у рушевинама, након израелског напада - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2022
Пратите нас
Газа је један велики „затвор на отвореном“ у коме се све теже живи и где криза никада није ни престајала, каже Слободан Јанковић са Института за међународну политику и привреду поводом нове ескалације сукоба између израелских снага и палестинског Исламског џихада.
Израел је у петак почео војну операцију „Зора“ са циљем да гађа палестинску радикалну групу Исламски џихад у Гази, на шта су Палестинци одговорили испаливши стотину ракета ка Израелу. Сукоби су се наставили током читавог викенда, а након три дана ракетирања у недељу увече је успостављено примирје. Међутим, лидер палестинске организације Зијад Накалех поручио је да ће се борбе наставити ако се Израел не буде држао договореног.

Газа - велики затвор на отвореном

Према речима Слободана Јанковића, криза у појасу Газе је све већа и то не само у војном смислу. Све је мање пијаће воде, годинама је све мање струје, влада здравствена и прехрамбена криза, а могућност за излазак из тог „затвора“ све је мања.
„Као што у обичним затворима постоје банде које заводе ред и дисциплину, тако и у појасу Газе палестинске организације попут Хамаса, Исламског џихада, али и оних мањих као што палестински Народни фронт за ослобођење, с времена на време предузимају неке акције како би оправдале свој статус некога ко је задужен за ред и власт у том „затвору на отвореном“. Са друге стране, Израел већ годинама спроводи тактику дипломатске експанзије. Она је прво покренута у Африци и земљама које су традиционално пријатељски настројене према Палестини, а у последњих седам, осам година Израел се све отвореније окренуо и арапским земљама, са којима полако ступа у економске и дипломатске односе“, наводи наш саговорник.
Управо зато, како додаје, те палестинске групе користе одређене прилике да се сукобе са Израелом и афирмишу као организације које и даље могу да се супротставе Израелу, а да заузврат арапске земље које су у међувремену признале Израел, попут Уједињених Арапских Емирата, или које све више сарађују са том земљом, као што то чини Саудијска Арабија, коначно дају неки новац и средства становницима и организацијама у појасу Газе да би некако прегурали следећи дан, недељу, месец и евентуално годину.
„То је, у суштини, једна велика игра, па ће тако Палестинци испровоцирати Израел, или ће Израел испровоцирати њих, а они ће одговорити не би ли добили нешто како не би скончали и како се тај „затвор“ не би затворио сам од себе. Наравно, у сукоб Палестинаца и Израелаца укључују се и велики играчи, спољне силе од којих свака има свој интерес“, истиче Јанковић.

Да ли ће примирје бити кратког даха

Привремени прекид ватре између Израела и палестинске организације Исламски џихад у појасу Газе предложили су египатски посредници, како би се направио простор за преговоре о дуготрајнијем затишју. Док су Кина и Русија изразиле дубоку забринутост због насиља и жртава у појасу Газе, амерички председник Џозеф Бајден похвалио је израелско руководство, као и сопствену подршку одбрамбеном систему „Гвоздена купола“, за који наводи да је „спасио много живота“.
На питање у којој мери спољне силе помажу или одмажу у овом сукобу и да ли ће ово примирје бити кратког даха, Слободан Јанковић каже да Палестинци немају адекватна војно-технолошка средства да се супротставе Израелу, који има једну од најсавремених армија на свету.
„Они немају чиме да их угрозе осим терористичким нападима, који су опет индивудуални, јер за колективне нема могућности. Наиме, мере безбедности у Израелу су на тако високом нивоу да је нека нова интифада (устанак Палестинаца против Израела) постала немогућа. Када је реч о томе да ли стране силе помажу или не односима Палестине и Израела, треба имати на уму да ће Сједињене Америчке Државе увек подржавати Израел, а поготово сада када је поверење у Америку на Блиском истоку пољуљано. Тако да ће, ако ништа друго, наставити са подршком Израелу како би та земља наставила да се ослања на њих, а не на неке друге државе“, указује саговорник Спутњика.
Наравно, примећује Јанковић, Израелци су доста прагматични и настоје да имају јако добре односе и са Русијом и са Кином:
„То се видело и у претходном периоду где се Израел повукао и није оштро реаговао на чињеницу да је Русија, у складу са својим законодавством, идентификовала јеврејске агенције у тој земљи као стране агенте, односно као агенте израелске државе. То је прошлог месеца изазвало малу кризу у руско-израелским односима, али видимо да се Израел, када су видели да немају могућност да то спрече, повукао, да не би кварио односе са Русијом и ту координацију око деловања војске на Блиском истоку“.
Поводом ескалације сукоба у појасу Газе у понедељак се на ванредној седници састаје Савет безбедности УН. Одлука о састанку донета је неколико сати пошто се палестинска мисија у УН обратила члановима СБ УН и позвала их да, како је наведено у саопштењу кабинета палестинског амбасадора, „преузму своје одговорности да зауставе израелску агресију против палестинског народа у појасу Газе и обезбеде међународну заштиту за палестински народ“.

Могу ли УН наћи решење

На питање у којој мери Уједињене нације могу да помогну у одржавању примирја и изналажењу решења у овом делу свету, Слободан Јанковић каже да су УН кадре да реагују онда када постоји сагласност међу чланицама Савета безбедности.
„Међутим, сагласност чланица СБ УН око одлука усмерених против Израела није могућа, па се осим стандардних осуда ескалације и позива на мир, дакле неких општих места која се понављају већ деценијама, неки већи ангажман Светске организације не може очекивати“, закључује саговорник Спутњика.
У петак, првог дана израелске војне операције, убијен је командир Исламског џихада Таисир Џабари, који је био задужен за северни део појаса. Министарство здравља у појасу Газе саопштило је да је од почетка сукоба убијено 29 људи, укључујући шесторо деце и четири жене. Израел тврди да су многи убијени били оперативци екстремистичке организације Исламски џихад.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала